Süsimust neljapäev viis Elon Muski varandusest sadu miljoneid dollareid (1)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elon Musk.
Elon Musk. Foto: Scanpix/AFP

Neljapäeval vähenes tehnoloogiaettevõtja Elon Musk varanduse väärtus paberil vähemalt 779 miljonit dollari võrra. Lisaks plahvatas tema ettevõtte rakett koos ülikalli Facebooki kommunikatsioonisatelliidiga, kirjutab Bloomberg.

Sajad miljonid haihtusid Muski varanduse hinnangulisest väärtusest kahe faktori tõttu: esiteks kukkusid temaga seotud ettevõtete aktsiate hinnad, teiseks selgus kolmapäeval esitatud andmetest, et ta oli isiklike laenude tagatiseks pannud oma aktsiaportfellist 489 miljoni dollari väärtuses Tesla Motorsi ja Solarcity aktsiaid. Tagatiseks antud aktsiate hind arvutatakse aga tema varanduse väärtusest maha, kuna need aktsiad ei ole talle koheselt kättesaadavad. Laenu on ta aga võtnud isiklike kulutuste jaoks – nimelt keeldub ta Teslast vastu võtmast isegi 37 584 dollari suurust seadusega määratud miinimumpalka.

Bloombergi andmetel on Muski varanduse hinnanguliseks väärtuseks hetkel umbes 8,3 miljardit dollarit.

Kõige suurem rahaline risk on Muski jaoks aga suurtes raskustes oleva päikesepaneelide tootja Solarcity ostmine ning Tesla Motorsiga ühendamine. Juhul, kui Tesla Solarcity´t lähiajal ametlikult üle ei võta, ootab viimatinimetatut suure tõenäosusega pankrot. Musk on Solarcity nõukogu liige ja suurosanik, kuid tema varandusest istub USA ühes suurimas päikesepaneelide tootjas hinnanguliselt vaid 4 protsenti. See tähendab, et 3 miljardi dollarini küündiva võlaga ettevõtte pankrotti laskmine oleks Muski jaoks rahaliselt üsna pehme löök. Musk aga soovib võtta pigem suure riski ehk loodab ostu lõpule viia. Praegu oodatakse 2,3 miljardi dollari suurusele tehingule heakskiitu USA väärtpaberi- ja börsitehingute komisjonilt (SEC), seejärel peavad selle heaks kiitma ka mõlema ettevõtte aktsionärid.

Poole Muski varandusest moodustab osalus Tesla Motorsis, mille investeerimisvõimalused ning sellega ka börsiväärtus võib suurte võlgadega Solarcity võimalikul ülevõtmisel tugeva löögi alla sattuda . Ülejäänud 46 protsenti moodustavad Muski varanduse väärtusest kosmosetehnoloogiaettevõtte SpaceXi aktsiad. SpaceXit tabas aga eile katastroof, kuna selle Falcon 9 rakett koos Facebooki kommunikatsioonisatelliidiga hävis raketi Cape Canaverali stardikompleksist startimisel. Väidetavalt oli ainuüksi Facebooki satelliidi maksumuseks kuni 200 miljonit dollarit. Mida raketiplahvatus SpaceXi ja Muski jaoks pikemas majanduslikus perspektiivis tähendab, on veel vara öelda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles