500 muude erialade esindajat koolitatakse Euroopa Liidu toel tarkvaraarendajaks

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti
Sülearvuti Foto: Postimees/Scanpix

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning AS BCS Koolitus allkirjastasid hankelepingu, mille alusel koolitatakse pilootprojektina järgneva nelja aasta jooksul 500 varasemat IT-haridust mitteomavat inimest noorem-tarkvaraarendajaks

«Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogiasektoris on töökätest tõsine puudus. Selle leevendamiseks ei piisa üksi õppekohtade arvu suurendamisest või välistööjõu kaasamisest, vajame ka laiemat valikut täiend- ja ümberõppevõimalusi. Uus pilootprojekt koolitab ettevõtjatega koostöös 14 nädalaga inimesed teistelt erialadelt ümber IKT valdkonda, tarkvaraarenduse poolele. Esimene etapp on võimalus 500 inimesele ja kui ettevõtjad, tööandjad sellise koolitusmudeliga rahule jäävad, saab seda jätkata,» sõnas majandus- ja taristuminister Kristen Michal.

Koolitusprogramm viiakse läbi spetsiaalselt selleks loodud ja IT ettevõtetega koostöös välja arendatud agiilse tarkvaraarenduse põhimõtetest lähtuva õppekava alusel. Koolitusel käsitletavad teemad annavad tervikpildi tarkvaraarenduse alusmõistetest, ülevaate tarkvaraarenduse protsessist ja elutsüklist. 

Koolituse eesmärk on anda õpetatavatele tarkvaraarendaja oskused, kogemus ja võimekus, mis vastab IT ettevõtete vajadustele. Kontaktõppest ja praktikast tarkvaraarendusega tegeleva ettevõtte juures koosneva koolituse läbinud on võimelised alustama tööga noorem-tarkvaraarendaja ametikohal.

«Sihtrühmana on koolitusele oodatud inimesed, kes omavad kõrgharidust mitte-IT erialal, suurt huvi ja motivatsiooni IT valdkonnas töötamise vastu ning on valmis 14 nädalaseks intensiivseks õppeperioodiks,» kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi projektijuht Merilen Sõrmus.

«Testide, intervjuude ja motivatsioonikirjade alusel välja valitud õppijatele antakse esmalt kontaktõppe vormis 6 nädalat kestev praktiline erialane väljaõpe. Kontaktõpe peab andma osalejatele eeldused reaalseks arendustööks koolitusele järgneval praktikal IT ettevõttes. Praktika kestus on 8 nädalat ja seal jätkub kontaktõppes omandatud osksute ja teadmiste  edasiarendamine reaalses töökeskkonnas. Õppe kogumaht on 3,5 kuud ehk 14 nädalat. Väljaõpe toimub selleks spetsiaalselt loodud koolitusprogrammi alusel, kus lähtuvalt kaasatud IT ettevõtete vajadustest õpetatakse kas Java või .NET arendusplatvormil,» selgitas Sõrmus koolitusmudeli ülesehitust.

Hankelepingu järgselt alustavad ühispakkumused esitanud AS BCS Koolitus ja IT Koolituskeskus OÜ õppekava väljatöötamisega 2016. aasta sügisel. Teavitustegevused ning osalejate registreerimine koolitustele algab 2016. aasta lõpus. Reaalsed koolitused käivituvad 2017. aasta esimeses kvartalis.

Projekti rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi toetusskeemist  «Digitaalse kirjaoskuse suurendamine». Projekti kogumaksumus on 1 419 522 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles