Swedbank: kiire palgakasv on viinud Eesti IT-firmad kahjumisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aceri sülearvuti.
Aceri sülearvuti. Foto: SCANPIX

Swedbanki sõnul teenisid Eesti IT-ettevõtted möödunud aastal esmakordselt kahjumit, kuna IT-valdkonnas on palgakasv olnud liiga kiire.

«Kuigi täpsemaid järeldusi võimaldavad teha statistikaameti täisaasta andmed, mis avaldatakse 2016. aasta lõpus, on kasuminumbri ees olev miinusmärk murettekitav,» ütles Swedbanki IT-sektori juht Anu Kalmurand pressiteates.

«Kuigi palgakasv mõjutab kõiki ettevõtlusharusid, on selge, et IT-valdkonnas kasvavad tööjõukulud iseäranis kiiresti tulenevalt piiratud tööjõu pakkumisest. Paraku kiiret lahendust siin ei ole,» lisas ta.

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu esimees Anneli Heinsoo näeb ohumärki just keskpärase kvalifikatsiooniga tööjõu ebaproportsionaalses ülemaksmises, võrreldes produktiivsusega. Heinsoo hinnangul see tendents niipea ei muutu.

«Leevendust kasvavatele palgakuludele võib pakkuda välistööjõud, mille poole meie ettevõtjad üha enam vaatavad. Töötajaid värvatakse peamiselt Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest, näiteks Ukrainast ja Valgevenest,» märkis Anu Kalmurand.

«Madalamate elamiskuludega Ida-Euroopa riikide jaoks on Eesti palgad atraktiivsed ning programmeerijad ei pea oma töö tõttu tingimata Eestisse kolima.»

2014. aastal kasvas palk info- ja sidevaldkonnas ligi protsendi võrra, 2015. aastal 8 protsenti ning 2016. aastal on esimese poolaasta kasv võrreldes 2015. aasta keskmisega olnud 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles