Eurosaadikud tervitasid Apple'ile hiigeltrahvi välja kirjutanud volinikku kiidurahega (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margrethe Vestager saabumas kolmapäevasele europarlamendi istungile Strasbourgis.
Margrethe Vestager saabumas kolmapäevasele europarlamendi istungile Strasbourgis. Foto: FREDERICK FLORIN/AFP

Euroopa Parlamendi liikmed tervitasid kolmapäevasel istungil suurte ovatsioonidega konkurentsivolinikku Margrethe Vestageri julguse eest saata Iirimaale registreeritud USA tehnoloogiagigandile välja 13-miljardiline trahviarve. Saadikud nimetasid Vestageri lausa meie aja superkangelannaks.

Ligi tund aega kestnud arutelu käigus kiitsid praktiliselt kõik 30 kolmapäevasel istungil sõna võtnud Euroopa Parlamendi saadikut raudse reputatsiooniga Taani poliitikut tema otsuse eest Apple'it trahvida 13 miljardi euroga. Vestager ise tänas kõnelejaid kiidusõnade eest, tehes samal ajal roosa pastakaga märkmeid.

«Kui ma olin noor, siis 1970. aastatel näidati teleris sellist sarja nagu «Kuue miljoni dollari mees»,» kirjeldas Hollandi liberaalide esindaja Cora van Nieuwenhuizen.  «Küll aga on nüüd see superkangelane seljatatud meie aja superkangelanna, 13-miljardi euro voliniku poolt!» kiitis ta.

Belgia roheliste asepresident Philippe Lamberts liitus samuti tundeküllaste kiituse avaldajatega:  «Kuigi ökoloogina olen ma vastu igasugusele inimkloonimisele, siis sind vaadates tekib mul küll soov, et meil oleks rohkem Margrethe Vestagere,» märkis ta.

Kiidukõned jätkusid Prantsuse sotsialisti Pervenche Beresi sõnavõtuga, kes tõstis kõne ajal üles oma iPhone 6: «Me oleme kõik uimastatud ja mürgitatud nende seadmete poolt. Samas oleme me üliõnnelikud selle üle, et sa otsustasid nii karmilt seda ettevõtet karistada.»

Vestageri otsus trahvida Apple'it 13 miljardi euroga, sest just nii palju on tehnoloogia ettevõte saanud Euroopa konkurentsiameti hinnangul ebaseaduslikku riigiabi, on lisaks Apple'ile endale välja vihastanud ka nii Suurbritannia kui Iiri valitsusi. Iirimaa on öelnud ka, et plaanib trahvi kohtus vaidlustada, kuna kardab, et see võib tõsiselt kahjustada riigi ettevõtluskeskkonna mainet.

Kahe luterlasest kirikuõpetaja tütrena üles kasvanud Vestager on iseäranis tuntud oma otsekohese suhtlusstiili ja otsustusvõime poolest. Iseäranis kiidetakse tema läbirääkimisoskuse juures seda, et tegemist on naisega, kes jääb kuni lõpuni välja oma seisukohale truuks ja ei tee selles osas mingeid järeleandmisi.

Taanis on ta saanud ka hüüdnimeks Margrethe III, viidates sellega Taani kuningannale Margrethe II-le. Vestagerist sai 29-aastasena esimene Taani naisminister, kui ta määrati 1998. aastal haridusministriks. Tema juhtimisel kasvatas ta erakond 2011. aasta valimistel toetust kaks korda.

Loe Vestageri otsusest lähemalt: 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles