Tehisintellekti uurija: loodan, et robotitest ei saa kunagi kohtunikke (2)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtusaal
Kohtusaal Foto: Marina Puškar

Londoni ülikooli kolledži arvutiteadlased esitlesid koostöös õigusekspertidega hiljuti tehisintellekti, mis suudab ennustada Euroopa Inimõiguste Kohtusse jõudnud juhtumite lõpptulemust 79-protsendilise täpsusega. Süsteemi kirjeldava uurimuse juhtivautor Nikolas Aletras, ütles Novaatorile, et roboteid kohtusaalis ta näha ei soovi, küll võiks tehisintellekt kiirendada reaalsete abivajajateni jõudmist.

Aletrase sõnul tuleneb robotite ja inimeste vahe juba sellest, et kohtunikud pole sedavõrd kinni õiguslikus raamistikus, vaid nad arvestavad juhtumile iseloomulikke asjaolusid ja nii pole tulemus sageli mitte niivõrd «õige» kui aga «õiglane». Ka tõdes ta, et ehkki tehisintellektile pannakse suuri lootusi, ei suuda tehisintellekt alati teha õigeid otsuseid, kui asi puudutab eriliselt peensustele tähelepanu pööramist nõudvat juhtumit. 

Loe pikemalt Novaatorist ning tehisintellekti mõtestamisest ka laupäevasest Postimehe AK-st, kus teemat tutvustab TTÜ Küberneetika Instituudi juhtivteadur Tarmo Uustalu. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles