Aasta lõpuks on valmis 1200 km kiiret internetivõrku

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Peeter Langovits / Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles täna Helsingi lairibafoorumil, et selle aasta lõpuks peaks Eestis olema valmis ehitatud 1200 kilomeetri jagu kiiret internetivõrku.


Partsi sõnul areneb EstWini ehk kiire internetivõrgu rajamise projekt tempokalt. Võrgust on valminud praeguseks üle 100 kilomeetri ning valmimist hoogustab kevade saabumine - lõpetamisjärgus on üle 400 kilomeetri jagu võrku.

Selle aasta lõpuks planeeritakse valmis ehitada 1200 kilomeetrit ja 2012. aasta lõpuks 2500 kilomeetrit. Kokku on eesmärk Eestis välja ehitada 6500 kilomeetrit fiiberoptilist kaablit.

Sarnase projektiga alustati mõne aasta eest ka Soomes. Kuigi ambitsioonid on sarnased, esineb projektides teatud erinevusi. Eestis teostab projekti Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutus, samal ajal kui Soomes toimuvad arendused piirkondlikult.

Eesti plaani kohaselt ei tohi ühestki Eesti majapidamisest olla ühenduspunkt kaugemal kui 1,5 kilomeetrit, samal ajal kui Soomes on selleks piiriks 2 kilomeetrit.

Eestit katva kiire interneti tagamiseks alustati eelmisel aastal kõigi aegade suurimat avaliku ja erasektori ühisprojekti EstWin. Selle projekti eesmärk on 2015. aastaks valmis ehitada uue põlvkonna lairibavõrk. Kõigil majapidamistel, ettevõtetel ja asutustel saab olema võimalus liituda võrguga, mis võimaldab kuni 100 Mbit/s andmeedastuskiirust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles