ELi välispiiri hakkab jälgima Eesti firma loodud valvetehnika

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Defendec juhatuse esimees Jaanus Tamm.
OÜ Defendec juhatuse esimees Jaanus Tamm. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti-Vene piirile hakatakse peagi paigaldama firma Defendec väljatöötatud andureid, mis teeb kibedaks nii piiririkkujate kui ka salakaubavedajate elu.

Läinud nädala lõpus andis OÜ Defendec politsei- ja piirivalveametile üle uut tüüpi juhtmevaba jälgimissüsteemi Smartdec, mis koosneb erinevate sensoritega varustatud anduritest ja tarkvarast.

Politsei- ja piirivalveameti piirivalveosakonna analüüsitalituse juhi Kalev Sarapu sõnul on tegu Eestis arendatud ja toodetud tehnikaga, mis aitab tõhustada valvet piiripunktide vahelisel alal ja raskemini ligipääsetavates kohtades.

«Sama süsteemi varasem kontrollkasutamine välispiiril on end hästi õigustanud ning aidanud tabada piiririkkujaid ja salakaubitsejaid,» märkis Sarapu.

Katsetati ka välismaal

Näiteks püüti tänu uuele valvetehnikale kinni sigarettide smugeldajad, kes üritasid üle piiri Eestisse tuua 120 000 salasigaretti. Sarapu kinnitusel muudab uus süsteem piirivalvurite elu tunduvalt kergemaks, kuna n-ö riskantsematest piirilõikudest on neil nüüd ööpäev läbi «pilt ees»: süsteem registreerib nendes kohtades liikumise ja edastab selle kohta piirivalvuritele otsepildi.
Samuti kiitis Sarapu süsteemi lihtsust ning maksumust: seadmed on paigaldatavad vaid mõne minutiga ning praegu olevat tegu kõige odavama sarnase valvesüsteemiga.

Läinud aasta lõpus kasutasid Smartdec süsteemi ebaseaduslike sisserändajate tabamiseks edukalt näiteks ka piirivalve kiirreageerimisrühma RABIT (Rabit Border Intervention Team­s) koosseisus Kreeka-Türgi piirile lähetatud Eesti piirivalvurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles