Martin Dremljuga: nutitelefoniga pildistamine eeldab kaadri läbimõtlemist ja head valgust (1)

, Digitarga peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildistamiseks tuleb võtta hetk aega, et läbi mõelda, millist pilti me tegelikult saada tahame, soovitab Martin Dremljuga Digitarga saatejuhile Ingemar Essensonile.
Pildistamiseks tuleb võtta hetk aega, et läbi mõelda, millist pilti me tegelikult saada tahame, soovitab Martin Dremljuga Digitarga saatejuhile Ingemar Essensonile. Foto: Digitark

Nutitelefonide kaamerad on piisavalt valgustundlikud, et saada hakkama ka pildistamisega hämaras keskkonnas, aga inimene ise peab siiski otsustama, kuhu panna kaadris fookuspunkt, millelt kaamera valgust mõõdab, selgitab Digitargas fotograaf ja videote looja Martin Dremljuga. "Pildistada ei tasu püstises asendis, kuigi see on harjumuspärane telefoni käes hoidmise võte – pöörates telefoni põiki-asendisse, jääb pildile ka oluliselt rohkem," soovitab ta Digitarga saates.

Fotograaf Martin Dremljuga rõhutab, et foto üks olulisemaid komponente on valgus – vastu valgust pildistades on pilt tume, kui valgus langeb inimesele peale, fokusseerib kaamera pildistatava inimese või objekti paremini. "Ära tee liiga kiiresti pilti, võta aega mõtlemiseks, kuidas pilt paremini välja tuleks. Kui sa mõtled kaks sammu ette enne pildi tegemist, et mida täpsemalt püüda, tuleb tulemus oluliselt parem."

Fotograaf ja videote looja Martin Dremljuga jagab läbi oma isiklike kogemuste Digitarga saates nõu, kuidas jõuda nuhvliga toimetades paremate fotodeni.
Fotograaf ja videote looja Martin Dremljuga jagab läbi oma isiklike kogemuste Digitarga saates nõu, kuidas jõuda nuhvliga toimetades paremate fotodeni. Foto: Digitark

Pilditöötluseks mõeldud programmid on Dremljuga sõnul kaamera käepikenduseks, mis võimaldavad mängida dünaamilisuse ja stiiliga, et pildi meeleolu vastavalt vajadusele täiendada või muuta.

Tema kasutab pildistamiseks rakendust nimega 500px, mis aitab mõõta ka valgustugevust.

Samas on ka populaarsetel arvutil kasutamiseks mõeldud fototöötlusprogrammidel olemas nutitelefonidele mõeldud rakendused, mille seast igaüks endale ise sobiva kombo leiab. Dremljuga lemmikuks on siinkohal Adobe Photoshop Express.

Pildistamiseks tuleb võtta hetk aega, et läbi mõelda, millist pilti me tegelikult saada tahame, soovitab Martin Dremljuga Digitarga saatejuhile Ingemar Essensonile.

"Igal ühel on oma stiil – see, mis meeldib ühele, ei pruugi meeldida teisele," rahustab Dremljuga fotograafiasõpru. "Kui valgus on pildil piisavalt, on ka pilt oluliselt ilusam. Kui valgus on vähe, võib alati pildi keerata must-valgeks ja öelda, et see on kunst."

Praegu testib Martin Dremljuga fotograafi profipilgu ja fotode ning videote tegemise läbi uut iPhone 7 Plus kahe kaameraga mudelit – juba varsti jagab ta oma mõtteid ja nõuandeid lähemalt Digitargas! Liitu Digitarkade klubi uudiskirjaga juba täna!

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles