USA-s lasub Uberi juhil süüdistus teadvuseta teismelise vägistamises (3)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uberi juhil lasub vägistamissüüditus
Uberi juhil lasub vägistamissüüditus Foto: Kuvatõmmis

USA-s Californias esitati sõidujagamisteenuse Uberi juhile süüdistus teadvuseta alaealise reisija vägistamises ning sellega seoses on taaskord tõusnud päevakorda uue ajastu sõitjateveo pakkujate taustakontrolli tõhusus.

Orange maakonna ametivõimude teate kohaselt esitati 23- aastasele Samer Alaaeldin Mahrani nimelisele juhile süüdistus neljas seksuaalkuriteos, sealhulgas uimastite kaasabil vägistamises, ning teda ähvardab nüüd süüdimõistmisel 28 aasta pikkune vanglakaristus.

Süüdistuse kohaselt võttis Mahran möödunud laupäeva varahommikul kell 2 Huntington Beachil asuva baari juurest peale 17-aastase tüdruku, kellele perekond oli talle sinna tellinud kojusõiduks Uberi auto. Kui tüdruk koju ei jõudnud, kasutas üks lähedastest Uberi jälgimise süsteemi ja tuvastas, et auto on peatunud tüdruku kodu lähistel. Sündmuskohal avanes vaatepilt, kus juht vägistas oma ohvrit tagaistmel.

Mahan vabanes vahi alt sel kolmapäeval, kui oli tasunud 100 000 dollari suuruse kautsjoni.

«Oleme masenduses selle üle, mida perekond on pidanud üle elama ning meie südamed on nendega. Teeme politseiga koostööd juhtumi uurimisel,» kommenteeris juhtumit Uberi pressiesindaja.

Juhtum leidis aset vaid mõni päev pärast seda, kui kaks naist esitasid Uberi vastu hagi, milles nõuavad ettevõtte vastutamist tema juhtide toime pandud seksuaalkuriteguse eest. Uberi juhtide toimepandud seksuaalrünnakud on olnud avalikkuse tähelepanu all pikka aega ning tekitanud kriitikat juhtide taustakontrolli tõhususe osas.

Uberil tuli sel aastal tasuda Californias juba 10 miljoni suurune trahv seoses klientide eksitamisega nende turvalisuse osas.

Eestis on sõidujagamisteenuste pakkujad kinnitanud, et seadustega kehtestatud juhtide taustanõuded pole vajalikud, kuna ettevõtete enda taustakontroll on seadustest karmimgi ning lisaks annavad sõitjad juhte hinnates pidevalt vajalikku tagasisidet. Riigikogu menetluses olevas eelnõus on siiski nõutud ka kokkuleppevedajate allutamine seaduses toodud taustakontrolli nõuetele.

Allikas: The Verge

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles