Kuidas ohutult tagurdada?

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autosõit.
Autosõit. Foto: SCANPIX

Umbes 25  kokkupõrgetest leiab aset tagurdamisel, selgub Minnesota Ülikooli transpordiuuringute keskuse läbi viidud uuringust. Seda on palju, arvestades asjaolu, et keskmine autojuht sõidab aastas tagurpidi vaid 1.5 kilomeetrit. Renault' sõidukooli instruktorid õpetavad, kuidas seda manöövrit ohutult sooritada, vahendab autonet.ee.

Kõige üldisem viga tagurdamisel on tähelepanematus ning liigne kiirus. Põhiline on jälgida tähelepanelikult ümberringi toimuvat nii mõlema autokülje kui ka tahavaate peeglitest.. Samas ei tohi autojuht usaldada vaid peegleid, mis jätavad küljele n-ö pimeda augu. Äärmiselt tähelepanelik tuleb tagurdades olla kohtades, kus on palju inimesi ja teisi autosid – näiteks kaubanduskeskuste parklates. «Autojuht peab tagurdama väga ettevaatlikult ja aeglaselt isegi siis, kui tundub, et ümbruskonnas pole inimesi, autosid ega teisi takistusi. Eraldi tähelepanu tuleb pöörata lastele, keda on lühikese kasvu tõttu raskem märgata,» hoiatavad Renault’ sõidukooli instruktorid. «Võimalusel tasub keerulisemas olukorras küsida kaassõitjate abi, kes saaksid minna autost välja ja juhendada.»

Parim viis vältida tagurdamisel tekkivat kokkupõrkeohtu, on hoiduda tagurdamist nõudvatest olukordadest. Kui aga selline vajadus tekib (nt parklas) on mõistlik auto parkida tagurpidi, mis võimaldab hiljem turvalist väljasõitu. «Reegel on lihtne: kui on võimalik, siis paigutage oma auto nii, et sõitu oleks võimalik jätkata tagurdamata,” märgivad Renault’ sõidukooli õpetajad.

Tagurdades pea meeles:

- Enne manöövrit vaata hoolikalt ringi.
- Hoia minimaalset kiirust.
- Kontrolli ümbritsevat peeglitest.
- Kasuta suunatulesid.
- Ole tähelepanelik, isegi siis, kui arvad, et auto ümbruses pole ühtegi
sõidukit või inimest.
- Keerulises olukorras küsi kaaslastelt abi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles