Mis on ühist neutrontähel, lasanjel ja rakuorganellil?

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasanje.
Lasanje. Foto: Panther Media

Füüsikateoreetikud on välja arvutanud, et neutrontähe prootonite ja elektronide vaheliste jõudude toimel kujuneb seal välja kihiline struktuur, mis meenutab kohati itaalia toitu lasanjet.

Nii vahendas ERRi teadusportaal Novaator ajakirjas Physical Review Letters C ilmunud artiklit, kus selgus, et lisaks lasjanjele meenutavad mõned neutrontähe struktuuri osised ka eukarüootide rakkudes leiduvat suurt ja tähtsat organelli – tsütoplasmavõrgustikku.

Artikli autorid kirjeldavad neutrontähe sisestruktuuri kihiliste elementide moodustumist arvutimudeli põhjal ja oletavad, et ühed ja samad struktuurid tihedas tuumaaines ja elusrakus võivad fundamentaalselt sarnaneda selle poolest, kuidas sõltub mõlemas süsteemis energia süsteemi geomeetriast. Hoolimata sellest, et aine tihedus erineb rakus ja neutrontähes sada tuhat miljardit korda.

Loe täpsemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles