Elisa kahekordistab Tallinnas 4G-kiirused

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel

Elisa alustas Tallinnas laiaulatuslike 4G-võrgutöödega, mille käigus katab Tallinna teise sageduskihiga ja kasvatab kahekordseks interneti mahud ja kiirused.

Elisa tehnoloogiaüksuse juhi, juhatuse liikme Toomas Polli sõnul kasutavad hetkel kliendid nutiseadmetega Tallinnas 4G-võrgus valdavalt madalamaid 800 MHz sagedusi, kus teoreetilised maksimaalsed kiirused ulatuvad 75 ning reaalsed kiirused 40 – 50 megabitini sekundis.

Teise sageduskihi lisandumisel kasvavad kiirused kuni teoreetilise 300 ning reaalselt 150 – 250 megabitini sekundis.

Polli sõnul lisatakse uue projekti raames olemasolevatele 4G-tugijaamadele juurde täiendavad raadiomoodulid ehk saatjad ning konfigureeritakse need ka tugijaama süsteemidesse. Mõnes kohas vahetatakse ka antennisüsteeme või lisatakse juurde täiendavaid antenne.

Võrgutööde käigus lisatakse teine sageduskiht 50 protsendile Tallinnast. «Asukohad valisime vastavalt võrgukoormusele ehk sellele, kus kliendid mobiilset internetti rohkem kasutavad,» märkis Polli.

Projekti ettevalmistustöödega alustas Elisa septembris, ehitustöödega novembris ning eesmärk on töödega valmis saada selle aasta lõpuks.

Tele2: lisame juba kolmandat sageduskihti

Tele2 teatas kommentaariks Elisa tegemistele, et hakkas Tallinnasse teist sageduskihti ehitama juba mullu ja ettevõttel on valdav osa Tallinnast juba kahe sagedusega kaetud - põhisagedusena on kasutusel 800 MHz ja teise sagedusena lisaks 2100 MHz või 1800 MHz.

Kõigis kahe sagedusega jaamades on Tele2-l kasutusel ka sageduste liitmine, mis kliendi jaoks interneti kiirusi tõstab – teoreetiline allalaadimiskiirus Tele2 võrgus on kahe sageduse liitmisel 225 Mbit/s.

«Hetkel tegeleme juba kolmanda sageduskihi lisamisega neis linna piirkondades, kus kasutusmahud on suurimad. Kõigis kolme sagedusega tugijaamades liidame kolme sagedust, pakkudes maksimaalset allalaadimiskiirust kuni 375 Mbit/s, mis on Eestis hetkel suurim pakutav internetikiirus,» ütles Tele2 esindaja Egle Merbach.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles