Telia lõpetab ADSL-internetiühenduse pakkumise

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia Eesti võrgu ja infrastruktuuri arenduse allüksuse juht Toivo Praakel.
Telia Eesti võrgu ja infrastruktuuri arenduse allüksuse juht Toivo Praakel. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Telia lõpetab aastaks 2020 ADSL-tehnoloogial põhineva internetiühenduse pakkumise ja asendab selle kaasaegsemate lahedustega.

Telia võrguarenduste juhi Toivo Praakeli sõnul on ettevõttel hetkel 230 000 lairibaühenduse klienti, kellest 93 000 kasutab seejuures ADSL-tehnoloogiat. Seda teenust on pakutud juba 15 aastat, kuid tänapäeval ei vasta selle kiirused enam klientide vajadustele ja teenusest loobumine on selgelt kasvutrendis.

Eelkõige on ADSL saamas takistuseks 4K-kvaliteedis telesisu vahendamisel, kus streamide mahuks on 15 Mbps ja tegelik kiiruse vajadus üle 20 Mbps. ADSL-tehnoloogia võimaldab hetkel pakkuda aga allalaadimise kiiruseid kuni 16 Mbps.

Seal, kus on elanikkond on tihedam, viiakse kliendid üle optikakaabli põhisele ühendusele - aastaks 2020 loodetakse nende osakaaluks 50 protsenti. Kus rahvas elab hõredamalt, moderniseeritase vaskvõrkudes kasutatavaid tehnoloogiaid (VDSL) - nende klientide osakaaluks jääb plaanide kohaselt 40 protsenti. Mujal loodetakse raadiosidelahendustele.

Kokkuvõttes peaks plaani realiseerumisel olema 80 protsendil Telia klientidest võimalus saada endale 100 Mbit/s kiirusega internetiühendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles