Tartu füüsikud meisterdavad grafeenist tehisnina

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon grafeenist
Illustratsioon grafeenist Foto: JANNIK MEYER/AFP

Tartu ülikooli füüsikud töötavad välja grafeenil põhinevat tehisnina, mis võiks hoiatada inimesi tulevikus näiteks õhusaaste või füüsilise ülepingutuse eest.

Nii vahendab ERR-i teadusportaal Novaator Tartu Ülikooli füüsika instituudi sensortehnoloogiate töörühma juhi Raivo Jaaniso novembri-detsembri Horisondis ilmunud kirjutist selle kohta, kuidas Eesti teadlased töötavad õhu kvaliteeti jälgiva tehisnina loomise kallal.

Inimest ümbritseva keskkonna jälgimine ja (välis)õhu eest hoiatamine pole aga elektroonse nina ainuke võimalik rakendus. Põhimõtteliselt saab sarnase tehnoloogiaga jälgida inimese hingeõhust pärinevaid või nahalt lenduvaid ühendeid ja seeläbi hinnata tema tervislikku seisundit. Kuna seda on võimalik teha pidevalt, rääkimata aeganõudvate või invasiivsete protseduuride läbimisest, võib see viia murrangulistele rakendustele meditsiinilises diagnostikas.

Loe põhjalikumalt Horisondist või Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles