Jürgen Ligi: moraalituse võidukäik, tõde ja õigus pole võidukursil (11)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Moraalne üleolek ei taga kellelegi võitu, kuna moraalitusel on väga suur eelis demokraatia ees, leidis äsja «vasakpöörde» tõttu välisministri ameti maha panema pidanud Jürgen Ligi.

«Mida me näeme, on meie väärtussüsteemi sisemine murenemine mitmest kohast, seda kandnud rahvusvaheliste organisatsioonide kokkutõmbumine ja levitamise asemel kaitsmisele asumine,» ütles Jürgen Ligi täna majandusjulgeoleku konverentsil.

Sellekohaseid näiteid oli Ligil tuua väga palju.

«Brexit on üks näide tõejärgsest maailmast, kus võib ajada ükskõik mis jama demokaraatia oludes – demokraatia ei suuda end kaitsta iseenda eest,» sõnas Ligi. «Loomulikult Trump, kes murendas seda oma kampaanias põhjalikult.»

Ligi sõnul on ka NATO ja Euroopa Liit sisemiselt hapramad ja enesekaitseseisundis.  «Me väriseme iga valimiste pärast, mis kuskilt liitlaste seas tuleb, või ka valitsuse vahetamise pärast, sest uued väärtused, mis nn peavoolupoliitikat kukutavad, on meie väärtustega tihti konfliktis. Me ei tea, mis saab Prantsusmaal, me ei tea, mis saab Itaalias, ja me ei tea, mis saab USAs.»

Ligi hinnangul tähendab teadmatus ebakindlust ning ebakindlust omakorda julgeoleku vähenemist.

«Mina ei arva, et tõde ja õigus on võidukursil. Praegu on pöördepunkt, maailm on väga palju muutunud,» sõnas Ligi. «Tuleb hakata rohkem tööd tegema ja loota, et ehk õnnestub jälle mingi pööre tekitada.»

Mis puutub täpsemalt Ligi kantavatesse liberaalsetesse väärtustesse, on need on tema arvates liikunud «mitte kõvade käte vaid pehmode suunas» - igasugune sooneutraalus, rahvuse eitamine toob teistsuguse alternatiivi soovi ja seda siis üks või teine poliitik rahvale tavaliselt ka pakub.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles