Galerii: Robotexi külastas rekordilised 16 000 pealtvaatajat

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läbi aegade Euroopa suurima robotite võistlusel Robotex osales 912 robotit.

Tallinna Tehnikaülikooli magistrant ja Robotexi peakorraldaja Mart Laulu sõnul on eesmärgiks saavutada maailmarekord aastaks 2017, et sel viisil tähistada Eesti Vabariigi sajandat sünnipäeva 2018. aastal. «Just seepärast keskendusime tänavu lasteaia- ja algklasside laste robootika juurde toomisele,» ütles Laul.

 Sel aastal ületas võistlus eelmisel aastal saavutatud neljateist tuhande külastaja piiri.

 Kokku osales 23 võistlusel 912 robotit 20 riigist. Võistlejate arvu poolest oli esikohal Eesti 1803 osalejaga, järgnesid Läti 145 ja Leedu 88 võistlejaga. Noorim võistleja oli nelja ja vanim kuuekümne kaheksa aastane.

 Enim oli võistlevaid roboteid LEGO Sumos – 231, järgnes noorimale  vanuserühmale mõeldud  ProgeTiigri haridusrobotite võistlus 137 robotiga.

Robotexi rahvusvahelisel innovatsioonikonverentsil ettekandega osalenud NASA tippspetsialist Joseph Minarfa kinnitas, et Robotexi mastaap ja mõju noorte tehnoloogiaharidusele on imetlusväärne.

Küprose delegatsiooni esindaja professor Panicos Masouras lubas, et juulis 2017 Küprosel läbiviidav Robotex saadab uhkusega oma parimad võistlejad talve alguses Eestisse teiste riikidega mõõtu võtma.

Uutest aladest tõmbas enim publiku tähelepanu mõttejõu võistlus, kus võistlejad pidid roboteid juhtima peas asuva ajuskänneri abil.

Tehnoloogianäituse eksponentidena ringi liikuvad StarShipi ja AHHAA robotid tervitasid kõiki suuri ja väikeseid tehnoloogiahuvilisi.

Kuueteistkümnendat korda toimuv robootikavõistlus Robotex on tänavu suurem kui kunagi varem, pakkudes omavahelist konkureerimise võimalust enam kui 1100 võistkonnale. Robotexile on ennast kirja pannud 2701 kahekümnest erinevast riigist pärit võistlejat koos 1148 robotiga.

Robootika spetsialist Heilo Altini sõnul võiksid noored senisest enam robootikaga tegeleda. «Eestis on peaaegu kõikidel lastel võimalus tegeleda sportimise, tantsimise, laulmise ja muusika ja paljude teiste traditsiooniliste aladega. Vähestel on võimalus minna robootika- või nutihuviringi, mis peaks olema sama loomulik ja avatud, kui eelpool nimetatud tegevused. Tippsportlaseks saavad vähesed, aga ajusportlasteks võivad saada kõik, kes tahavad ja üritavad.»

«Parimaid viise on selleks kasutada robootikat, mis on inseneride jaoks sama, mis pintsel ja värv kunstnikele. Robotex on Eesti, Euroopa, maailma tehnoloogia laulupidu, mis pühitseb meie tuleviku – laste – saavutusi,» rääkis Altin.

Tänavusel Robotexil pandi esmakordselt võistlejate oskused proovile TÜ Mõttejõu võistlusel, mille käigus on vaja luua ajuskänneri poolt mõõdetud ajusignaalidel põhineva tarkvaraline lahendus, et liigutada võistlusväljakul robotit. Võistlus nõudis inimese, ajuskänneri ja roboti vahelise suhtlussüsteemi programmeerimist.

Robotex2016 kaaskorraldaja Tartu ülikooli tehnoloogianäituse boksis tutvustatakse TÜ viimaseid teadussaavutusi nagu Est-Cube 2, arvutiteaduse instituudi tudengite loodud arvutimänge, TÜ virtuaalreaalsustuuri ning uusimat keele- ja pilgujälgimistehnoloogiat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles