Video: eestlaste robotid säästavad tulevikus sõdureid sõjaõudustest

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
THeMIS
THeMIS Foto: Milrem

Järgmise aastakümne jooksul asuvad targad mehitamata sõidukid sõdureid ohtlikemates olukordades välja vahetama, selgub Eesti kaitsetööstusettevõtte Milremi tellitud ning eri organisatsioonide akadeemikute kokkupandud uuringust.

«Mehitamata sõidukid pakuvad suuremat efektiivsust ja tõhusust, kuna nad ei vaja und ega koge sõjaõudusi nende vältimatute emotsionaalsete mõjudega,» kirjutab täna avaldatava uuringu üks autoritest, Balti Kaitsekolledži lektor James Rogers.

Raamatu teise autori, Läti Kaitseakadeemia Turvalisuse ja Strateegilise Uuringu keskuse juhi  dr. Janis Berzinsi sõnul muudab relvastatud ja autonoomsete UGVde arendamine sõjapidamist ka üldisemalt, kuna need on lahinguväljal ühendatud koostoimivasse võrku ning on võimelised sünkroniseeritult tegutsema.

«Relvastatud mehitamata süsteemid koos sihtmärgi tuvastussüsteemide ning kiire andmevahetusega loovad väga võimsa ja efektiivse lahingüksuse, mis vähendab oluliselt riski sõduritele,» märkis Milremi juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

Uuring, koodnimega DIBS ehk Digital Infantry Battlefield Solution analüüsib, kuidas mehitamata maismaasõidukid mõjutavad tuleviku sõjapidamist. AS Milrem kutsus uuringu ellu, et mõista, millistes rollides võiksid mehitamata lahendused tuleviku sõjaväljal sõduritega ühiselt tegutseda.

Milremi arendatud THeMIS on maailma esimene täiesti modulaarne hübriidajamiga roomiksõiduk, mille eesmärk on olla sõdurite toetuse- või asendussüsteem. THeMISt saab näiteks kasutada väikese või suure kaliibriga relvade, improviseeritud lõhkeseadeldiste tuvastust ja kahjutuks tegemist võimaldavatele seadmete ja erinevate sensoritega.

AS Milrem on seadet juba edukalt katsetanud mehitamata relvaplatvormina. Koostöös Eesti Kaitseväe ning Aasia ühe suurema maismaasüsteemide looja Singapore Technologies Kineticsiga testiti THeMISt tänavu novembris.

Milremi asutas 2013. aastal Mootor Grupp – ettevõtete ühendus, millel on 23-aastane kogemus ja esindused mitmes Euroopa riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles