Heliloojad jäävad tööta? Uus tehnoloogia suudab igale tekstile sobiva meloodia kirjutada

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus võib arvuti saada tavaliseks laulude kaasautoriks.
Tulevikus võib arvuti saada tavaliseks laulude kaasautoriks. Foto: Alexander Ryumin/Alexander Ryumin/TASS

ALYSIA-nimeline süsteem suudab mistahes teksti popmuusikaga ühilduma panna, arvestades iga silbi kohta sobivaid noote. 

Tarkvara taga seisavad San Jose Riikliku Ülikooli doktorant Margareta Ackerman ning tehnoloogiafirma Orbitwerks. Süsteemi kirjeldus avaldati arXiv.org veebis. «Õppisin oma arvutiteaduse doktorantuuri ajal parajasagu ka laulmist ning ühel hetkel hakkasin arvutisse suhtuma kui loomingulistesse partneritesse, kes võiks mul aidata laule kirjutada,» rääkis Ackerman ajakirjale New Scientist. 

ALYSIA kaasabil kirjutatud laul
ALYSIA kaasabil kirjutatud laul Foto: Arxiv.org/Margareta Ackerman/David Loker/San Jose State University

ALYSIA analüüsib teksti lühikeste lausete kaupa ning üritab igale sõnale sobiva noodi leida, arvestades silbi asukohta lauses ning ka sellele eelnevaid noote. Süsteem kasutab kahte mudelit, millest üks keskendub rütmile, teine aga helikõrgusele. Laule õppis arvuti kirjutama 24 erineva poplaulu pealt.

Nii suudabki ALYSIA meloodiaid luues heliloojatele erinevaid võimalusi pakkuda. Ehkki Ackerman arendas süsteemi pop-muusika peale, saab seda tema sõnul kohandada ka muude muusikastiilide jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles