Opeli 500-kilomeetrise sõiduulatusega elektriauto jõudis Euroopas müüki

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opel Ampera-e
Opel Ampera-e Foto: Opel

Opel Ampera-e (USAs kannab auto Chevrolet Bolti nime, toim) jõudis Norras müügile, teatas autofirma.

Pärast esimeste autode väljalaskmist Norras on järgmisel kevadel oma järge ootamas Saksamaa, Holland, Prantsusmaa ja Šveits. Ampera-e jõuab enamikku teistesse Euroopa riikidesse 2017. aasta lõpupoole või 2018. aasta jooksul, kui tootmismaht kasvab.

Põhjus, miks just Norra esimeseks Ampera-e turuks valiti, on lihtne. Norra on Euroopas kaugelt kõige arenenum elektriautode turg ja varsti vurab selle riigi teedel ringi juba 100 000 akuga töötavat elektriautot. Edukad toetusstrateegiad nagu elektriautode ostumaksu puudumine, ostu ja liisimise korral käibemaksuvabastus, madal aastane liiklusmaks, tasulistel teedel ja praamidel tasu puudumine, tasuta parkimine linnades, luba bussiradadel sõita ja 50 protsenti alandatud ametiautode maksusoodustus meelitavad norrakaid järjest rohkem elektriautode poole vaatama. Norra uute autode müügis on elektriautode osakaal juba mitmeid aastaid olnud maailmas suurim, jõudes 2015. aastal 22 protsendini ja ületades mõnedes piirkondades koguni 30 protsenti.

Ampera-e sõiduulatus on tootja andmetel üle 500 km (elektrimootoriga, NEDC testitsüklis). Elektrimootori võimsus on 150 kW/204 hj, maksimaalne pöördemoment 360 Nm. Väike-keskklassi auto saavutab 50-kilomeetrise tunnikiiruse 3,2 sekundiga ning kiirendab möödasõiduks kiiruselt 80lt kilomeetrit tunnis kuni 120 km/h’ni 4,5 sekundiga.

Viis inimest mahutava Ampera-e varustusse kuulub Apple CarPlayga ja  Android Autoga ühilduv uue põlvkonna IntelliLinki info- ja meelelahutussüsteem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles