Ülikõvas külmas saab ka vismutist ülijuht

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
vismut
vismut Foto: Wikipedia.org

Ülijuhid on põnevad materjalid, milles võib elektrivool püsima jääda ka ilma vooluallika osaluseta. Nüüd on India teadlased avastanud, et üks sellistest materjalidest on ka raskemetall vismut, mis saab ülijuhiks küll väga külma käes – õige pisut üle nulltemperatuuri.

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator ajakirjas Science ilmunud uuringut, kus tõdetakse, et ka ülijuhtivuse standardteooria abil pole võimalik seletada, miks vismut ülijuhiks hakkab. Ehkki tavaoludes on vismut isegi metallina küllaltki halb elektrijuht, näitasid katsed, et poole milikelvinilise temperatuuri juures – üks kahetuhandik kraadi üle absoluutse nulli (-273,15 C) kaob vismutil elektritakistus ära.

See aitab kindlasti enam kui sada aastat tagasi avastatud, kuid seniajani lõpuni arusaamatut ülijuhtivuse nähtust paremini mõista ja mine tea – ehk kunagi jõuda ka toatemperatuursete ülijuhtide avastamise ja loomiseni, kui sellised materjalid peaksid üldse võimalikud olema.

Loe põhjalikumalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles