Uuring: linnastumine röövib inimkonnalt üha enam viljakat põllumaad

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnastuvas maailmas jääb majade ja asfladi alla järjest enam viljakaid põllumaid. Maailma rahvastik ja nõudlus toidu järele jätkavad samal ajal kasvamist.
Linnastuvas maailmas jääb majade ja asfladi alla järjest enam viljakaid põllumaid. Maailma rahvastik ja nõudlus toidu järele jätkavad samal ajal kasvamist. Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS

Aina hoogsama linnastumise tulemusel kaob maailmas 2030. aastaks 0,3 mln ruutkilomeetrit viljakandvat pinda. Prognoosi kohaselt kaovad just ülemaailmsest keskmisest kaks korda viljakamad maatükid, vahendab ERR Novaator.

Ameerika Ühendriikide teadusakadeemia toimetistes ilmunud uuringus arvutasid teadlased välja, kui palju viljakat pinnast tulevikus linnade laienemise tõttu kaduma läheb. Tuleb välja, et linnade laienemisel on oma hind. Laienemine nõuab maad, sealhulgas ka väärtuslikku põllumaad, mida oleks samas vaja hoopis kasvava elanikkonna toitmiseks.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles