Norrakad asusidki esimesena maailmas FM raadiosagedust kinni keerama (3)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra raadiosaate juhid Berit Olderskog and Geir Schau sulgesid kolmapäeval ühes Norra raadiojaamas FM sageduse.
Norra raadiosaate juhid Berit Olderskog and Geir Schau sulgesid kolmapäeval ühes Norra raadiojaamas FM sageduse. Foto: Jan Morten Bjornbakk/AP

Kuigi Norra lülitab sellest nädalast välja FM raadiosageduse, on teised seda kavatsenud riigid sellest plaanist loobunud. Nii saab norrakatest ainuke rahvus maailmas, kes on lülitanud end täielikult üle ainult digitaalsele ülekandevõimalusele.

Just seetõttu jälgivad Norra astutavat sammu väga tähelepanelikult kõik teised Euroopa riigid, kes on hakanud kahtlema analoogsageduse loobumise plaanides, märgib Bloomberg. Kui Norra näitab, et see on siiski edukalt võimalik, võivad teisedki riigid tema eeskuju järgida.

«Norrale vaadatakse alt üles ja teda peetakse vähemalt tehnoloogia valdkonnas üheks liidriks maailmas,» märkis Digital Radio UK tegevjuht Ford Ennals. Ta lisas, et Suurbritannias ollakse selle sammu astumise osas väga ettevaatlikud. «Me tahame, et algatus tuleks kuulajatelt endilt, mitte riigilt,» lausus Ennals.

Samas on Norra selleks sammuks valmis olnud juba aastaid, kuna esimesed digitaaljaamad seati üles 1995. aastal. Vahepeal tulid aga erinevad raadio ja muusika striimimise võimalused, mida pakuvad Spotify, Apple ja Pandora Media, ja kuna selle näol on tegemist kasvava trendiga, tekitas see äraootava olukorra.

FM signaalide maha võtmisega alustab Norra riigi põhjaosast, Bodost ja ülejäänud riigis toimub see selle aasta jooksul. Pealinnas Oslos toimub see 20. septembril, kuigi paljudel kohalikel raadiojaamadel lastakse tegutseda FM sagedusel veel kuni järgmised viis aastat.

Kuna Norra puhul on tegemist hajuasustusega, siis FM sageduse elus hoidmine ei olnud Digital Radio Norway tegevjuhi Ole Jorgen Torvmarki sõnul enam elujõuline alternatiiv. Tänaseks on 74 protsendil norrakatest olemas ligipääs digitaalraadiotele. «Selle eelduseks, et me saaksime üldse digitaalkanalitesse investeerida, oli FM sageduse sulgemine,» lausus ta.

Küll aga näitavad avaliku arvamuse uuringud muud. Nimelt oli ühe hiljutise uuringu kohaselt 66 protsenti norrakatest selle sammu vastu. Rootsiga piirnevatel aladel on digitaalraadio sama haruldane nähtus nagu internet. Terve rida kriitikuid ütlevad, et FM sageduse sulgemine läheb kalliks maksma, on ebapopulaarne rahva hulgas ning vähendab oluliselt avalikkuse teavitamise võimalusi.

Vastupidistest trendidest võib tuua näiteid nii Euroopast kui Põhja-Ameerikast. Näiteks Kanadas loobusid võimud digitaaljaamade litsentside uuendamisest suuremates linnades nagu Torontos ja Montrealis, kuna oli näha, et tarbijate hulgas nende vastu suurt huvi ole. Sama on seis Soomes.

USAs on kasutusel omaette HD sagedus, mis võimaldab üheaegselt kanda ühte kanalit üle nii analoog- kui digitaalsagedusel. Samas Šveits pole veel loobunud FM sageduse kinni panemisest ja selle asendamisest digitaaliga, seda tahetakse läbi viia hiljemalt aastaks 2024. Suurbritannias usutakse, et nad võtavad sama sammu ette järgmise viie aasta jooksul.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles