Teadusvideo: mis toimub seebimullis vahetult enne selle lõhkemist?

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti teadlased püüdsid videosse, mis juhtub seebimulliga enne lõhkemist.
Briti teadlased püüdsid videosse, mis juhtub seebimulliga enne lõhkemist. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Vaid hetked enne seebimulli lõhkemist selle pinnale tekkivad tumedad laigud kasvavad ja liituvad, kirjutab ScienceNews.

Kui seebimulli pinda vaid sekundid enne selle lõhkemist suurendada, tulevad silme ette kaunid keerukad mustrid – vedelikukihi paksemates osades võib näha kauneid vikerkaarevärvide säbelusi, kuid õhemates osades hakkavad levima tumedate laikude kogumikud.

Tuleb välja, et mullikihi paksus määrab ka tema peegeldatava valguse värvuse. Nimelt toimub kihi eesmise ja tagumise pinna vahel peegeldumine, mis tugevdab teatud lainepikkusega valguse mullikihist välja peegeldumist ning nõrgendab seda teiste lainepikkuste jaoks. Seepärast näeme mulli paksematelt aladelt peegeldunud valgust vikerkaare värvides.

Gravitatsiooni mõjul hakkab seebivedelik aga allapoole voolama ja mullikihi kõrgemad osad õhenema, kuni mull lõhkeb. Kui kiht on õhem kui ka kõige lühemad nähtava valguse lainepikkused, siis kustutavad selle eesmiselt ja tagumiselt pinnalt peegeldunud valgus üksteist ja nii tekivad nendes piirkondades näiliselt tumedad laigud. Ligi minut enne mulli lõhkemist need piirkonnad koonduvad ja ühinevad, kuni ühel hetkel muutub õhenenud pinna osa liiga suureks ning mull leiab oma lõpu.

Seebimulle uurinud Imperial College Londoni teadlased eesotsas Li Sheniga tabasid värvide ja spektrite mängu ka videosse, mida nad tutvustasid avalikult Ameerika Füüsikaühingu vedelikedünaamika osakonna konverentsil Portlandis. Selle konkreetse video tegemiseks kasutati nõudepesuvahendit ja tavalist digikaamerat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles