Mobiilne mikroskoop muudab telefoni vähisensoriks

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seadeldis
Seadeldis Foto: Mats Nilsson/Uppsala Ülikool

Täpse vähidiagnoosi panemine ja ravimresistentse tuberkuloosi korral antibiootikumravi määramine nõuab tavaliselt tuhandeid eurosid maksvaid analüüsiseadmeid. Sama töö võiks aga ära teha nutitelefoni külge kinnitatav mikroskoop, näitab Rootsi teadlaste uuring.

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator ajakirjas Nature Communications avaldatud uuringut, milles loodi järgnevalt töötav seade: väikesesse konteinerisse asetatud koeproovis leiduva DNA paljundamise järel lastakse sel reageerida biokeemiliste ühenditega, mis hakkavad kindlate mutatsioonide ja pärilikkusaine järjestuste korral kiirgama valgust. Mutatsioonidele viitavad fluorestsentsi saab registreerida omakorda telefoni kaameraga.

Praegu pole lihtsuse mõttes tegu siiski kompaktkaamera kasutamisega. Analüüsitavate proovide ettevalmistamine nõuab eksperdi teadmisi. Hulga samme saaks aga tema sõnul veel lihtsustada ja automatiseerida, mahutades need mikroskoobiga sama kesta sisse.

Loe põhjalikumalt Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles