Vaata: USA uue satelliidi üliteravad pildid Maast on ilmaennustuse tulevik

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NOAA uue satelliidi komposiitpilt Maast. Uus satelliit GOES-16 suudab teha selliseid pilte iga 15 minuti järel.
NOAA uue satelliidi komposiitpilt Maast. Uus satelliit GOES-16 suudab teha selliseid pilte iga 15 minuti järel. Foto: NOAA

Järgmise põlvkonna kaugseire-satelliidid suudavad teha kogu planeeti tabava pildi iga 15 minuti tagant.

USA Riiklikule Ookeanide ja Atmosfääri Administratsioonile kuuluv GOES-16 on viis korda kiirem kiirem ja neli korda suurema resolutsiooniga kui ükski seni kasutatud kaugseire satelliit. Näiteks suudab ta teha vajadusel teha pildi planeedi ühest küljest 15 minutiga ja vajadusel suumida sisse konkreetsetele piirkondadele, et uurida seal toimuvat – äärmuslike ilmaolusid, orkaane, metsatulekahjusid või vulkaanipurskeid.

Lisaks tõstab uus satelliit märkimisväärselt agentuuri ilmaennustamise võimekust.

«Erakordselt teravad pildid on täpselt see, mida me satelliidi väljatöötamisel saada lootsime,» ütles NOAA satelliitide- ja infoteenistuse juht Silver Spring pressiteates.

«Kujutis ei ole mitte ainult ilus pilt, vaid ilmavaatluste ja –prognoosi tulevik,» lisas administratsiooni ilmateenistuse direktor Louis W. Uccellini. «Uue satelliidi piltide abil saame oluliselt detailsemat infot ilmasüsteemidest – nende omadustest, mida me seni tabada ei suutnud. Selle toel saame teha täpsemaid ja usaldusväärsemaid prognoose õigemal ajal ning teavitada maailmas toimuvast ka otsuselangetajaid.»

Lisaks kogu planeeti kujutavale pildile saatis satelliit Maale ka pildi USAst 16s erinevas valguse spektris ja pildi Kuust ja Maast.

Eri spektris tehtavad pildid võimaldavad hinnata olulisi muutusi taimkattes ja muudes maastikuelementides. / NOAA/NASA
Eri spektris tehtavad pildid võimaldavad hinnata olulisi muutusi taimkattes ja muudes maastikuelementides. / NOAA/NASA Foto: NOAA
Kuutõus Maa kohal nähtuna NOAA uuelt satelliidilt.
Kuutõus Maa kohal nähtuna NOAA uuelt satelliidilt. Foto: NOAA/NASA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles