Trumpi poolt sihikule võetud Toyota loob USAsse sadu töökohti juurde

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taustal Toyota logo
Taustal Toyota logo Foto: SCANPIX

Jaapani autotootja Toyota teatas, et loob lähiaastatel USAs Indiana osariigis Princetonis asuvasse tehasesse juurde 400 töökohta, kirjutab Reuters.

Autotootja ametliku selgituse järgi ei ole see seotud USA presidendi Donald Trumpi tollimakse puudutavate ähvardustega, vaid tegu on osaga juba varem avalikustatud suuremahulisest investeerimisplaanist.

Trump teatas jaanuari alguses sotsiaalmeedia vahendusel, et kui Toyota viib täide kavatsuse rajada Mehhikosse uus tehas, siis ootavad ettevõtet kõrged tollimaksud.

«Toyota Motor teatas, et kavatseb rajada uue tehase Mehhikosse, et toota seal USA jaoks Corolla autosid. Mitte mingil juhul! Ehitagu tehas Ühendriikidesse või maksku suurt tollimaksu,» kirjutas Trump toona Twitterisse. Hiljem on ta kuni 35protsendise tollimaksuga ähvardanud ka teisi suuri autotootjaid.

USA on Toyota jaoks suurim turg. Kokku on ettevõttel riigis 10 tehast, kus üle 5000 palgalise töötaja tootsid mullu 402 000 sõidukit.

Mehhikos  tootis Toyota eelmisel aastal 104 810 sõidukit, plaanides oma Bajas asuva tehase tootmisvõimsuse tõsta järgmiseks aastaks 180 000 autoni. Samuti ehitatakse uut tehast Guanajuto linna, mille tootmisvõimsus peaks 2019. aastal valmides küündima 200 000 autoni aastas.

Mehhikos toodetud Toyotad moodustavad autotootja müügist USA turul vähem kui 10 protsenti. Järgneval viiel aastal plaanib maailma suurim autofirma investeerida USAsse 10 miljardit dollarit ehk sama palju kui eelmise viie aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles