Sporditeadlaste apsakas tekitas katsealustes eluohtliku kofeiini üledoosi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Embargoed to 0001 Wednesday January 11 File photo dated 07/10/13 of an elderly woman holding a cup of tea. People in middle to old age should stop drinking tea or coffee after lunch in order to get a good night's sleep, experts have said.
Embargoed to 0001 Wednesday January 11 File photo dated 07/10/13 of an elderly woman holding a cup of tea. People in middle to old age should stop drinking tea or coffee after lunch in order to get a good night's sleep, experts have said. Foto: Peter Byrne/PA Wire/PA Images

Northumbria Ülikooli teadlased peavad oma katsealuste tervise ohtu seadmise eest maksma 400 000 naela trahvi, kirjutab BBC.

Kaks uuringus osalenud tudengit – Alex Rossetta ja Luke Parkin – manustasid teadlaste juhendamisel sellise koguse kofeiini, mis oli võrdne umbes 300 tassi kohviga.

Tegemist oli etteplaanimata kahjuga – arvutusvea tagajärjel anti kahele noorele 0,3g kofeiini asemel 30 grammi – uuringus, mille eesmärk oli uurida kofeiini mõju sportlikule sooritusele.

Prokurör Adam Farreri sõnul oleks üledoos võinud vabalt surmavaks osutuda – varem on nii läinud ka märksa väiksemate, vaid 18 grammi suuruste manustatud kofeiini koguste juures.

Vea põhjustasid mitu asjaolude kokkulangemist, kuid kõige olulisemana toovad süüdistajad välja ülikooli üldist tähelepanematust. Esiteks ei olnud eksperimendi korraldajad selleks piisavalt ette valmistatud, lisaks ei kasutatud katses mitte kofeiinitablette, vaid pulbrit, mille kogust on oluliselt raskem visuaalselt kontrollida. Kõige lõpuks tehti koguse arvutused mobiiltelefonil nii lohakalt, et komakohad läksid paigast ära. Enne alustamist ei tehtud ka riskianalüüsi.

Õnneks on mõlemad osalejad pärast haiglaravi edukalt taastunud. Ülikool tunnistas turvalisusnõuete täitmises eksimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles