Teadlased: kas robotid saavad olla taktitundelised ja millist kriisi see lahendab? (2)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pepper robotid peaksid vanainimesi aitama igapäevaste toimetuste juures, ent lisaks sellele täidaks nad ka kaaslaste rolli.
Pepper robotid peaksid vanainimesi aitama igapäevaste toimetuste juures, ent lisaks sellele täidaks nad ka kaaslaste rolli. Foto: NIGEL TREBLIN/REUTERS

Kas robotid suudaksid olla ka taktitundelised ja heade kommetega? Kui nii, siis saavad nad lahendada vananeva ühiskonna ühe suure probleemi – hoolduskriisi.

Rahvusvaheline teadlaste rühm töötab 2,3 miljoni eurose projekti kallal, eesmärgiga arendada roboteid vanadekodude või lihtsalt koos elavate vanainimeste jaoks. Need robotid peaksid vanainimesi aitama igapäevaste toimetuste juures, ent lisaks sellele täidaks nad ka kaaslaste rolli. Teadlaste sõnul vähendaks nad nii ka vanadekodudes ja haiglates levivat ressursipuudust, vahendab BBC.

Täpsemalt on tegu Middlesexi ja Bedfordshire ülikoolides arendavate sotsiaalsete robotitega, keda saab erinevate inimeste vajaduste jaoks ette programmeerida. Teadlased loodavadki, et need tundlikud robotid võiksid valmis saada juba kolme aasta jooksul.

Ometigi rõhutavad nad, et robotid ei asendaks inimesi, vaid pakuks juba olemasolevatele hooldajatele lihtsalt abi. Robotid suhtlevad inimestega kõne ja žestide kaudu ning suudavad liikuda ja otsuseid teha iseseisvalt. Viimane on ülioluline puhkudel, kui vanainimene on haige või valudes.

Vaata intervjuud Pepper Robotiga siit: 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles