Eestlaste asutatud uus teenus ühendab targad seadmed üle maailma

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Rahvusvahelist mobiilimaksete teenust pakkuva Fortumo asutanud Mobi Solutions eesotsas Rain Rannuga on pannud aluse uuele startupile nimega 1oT, mis pakub asjade interneti seadmetele ülemaailmset võrguühendust.

Asjade internet (tuntud ka kui värkvõrk või inglise kelles Internet of Things) tähendab muutust tehnoloogia kasutamises, kus võrku ühendatakse autod ning olme- ja tööstuselektroonika seadmed.

Üldjuhul arvatakse, et tarkade seadmete eesmärk on vaid protsesse tõhustada ja raha säästa, kuid 1oT tegevjuhi Märt Kroodo sõnul on tegemist palju suurema ja põhimõttelisema muutusega.

«Kui muudame meid ümbritsevad seadmed targaks ning paneme nad omavahel suhtlema ja otsuseid vastu võtma, loome platvormi seninägematute teenuste ja toodete tekkeks. 1oT aitab seda revolutsiooni maailmas ellu viia,» ütles ta.

1oT koondab mitmete mobiilside operaatorite 2G, 3G ja 4G andmeside teenused ühele teenusplatvormile ning võimaldab targa seadme tootjatel saada seadmele ülemaailmne võrguühendus ühest kohast. Seejuures väljastab 1oT targa seadme tootjale üle maailma töötava SIM kaardi.

Kuidas see täpsemlt käib, kui näiteks Eesti ettevõte soovib jälgida andureid nii Hispaanias kui Itaalias?

«Pakume nii tavalisi platsikust SIMe (mini, micro, nano mõõdus),  kuid ka trükkplaadile joodetavaid SIMe (MFF2). 1oT teenus on mõlema SIM tüübi puhul sama. 1oT pakub teenust 90 riigis üle maailma. Kui väljatoodud ettevõte soovib targad seadmed näiteks Hispaanias või Itaalias võrku ühendada, siis antud seadme tootja ei pea kohalike mobiilside operaatori(te)ga lepinguid ise tegema,» ütles Kroodo Postimehele.

Ettevõte saab 1oT SIMid, mis töötavad kõikides 90 riigis, mida 1oT katab. «Tagataustal rakendame tehnoloogiat, mille kaudu saame vastavalt SIMi asukohale ning levi signaali tugevusele üle õhu operaatorprofiile muuta. Ehk et kui SIMid paiknevad Hispaanias või Itaalias, siis me laadime eemalt antud SIMidele näiteks kohaliku Vodafone'i operaatorprofiili peale või kasutame rändlusteenust (ingl k roaming). Kuna katame mitmeid operaatoreid, siis saame ka riigi sees vastavalt signaali tugevusele operaatorite prioriteete sättida - ühes piirkonnas operaator X ja teises piirkonnas operaator Y,» lisas Kroodo.

Seni on tarkades seadmetes mobiilse andmeside teenuse levikut takistanud tõik, et seadme tootja on pidanud igas riigis või regioonis eraldi mobiilside operaatoritega lepingud tegema või kallist rändlusteenust kasutama.

1oT asutati eelmisel aastal ning selle aja jooksul on teenust laiendatud 90 riiki üle maailma.

Juba praegu on teenust kasutamas üle 1000 peamiselt Kesk-Euroopas ja Aasias paikneva targa seadme. Teenus on olnud abiks ka Eesti taustaga innovaatilisi ning maailma kõige kiiremini kokkukäivaid elektrivõrre tootvale Stigole, mis on teinud viimasel aastal suurtvõidukäiku just Aasia suunal.

Stigo asutaja Ardo Reinsalu sõnul on 1oT aidanud ettevõttel lihtsamini ning kiiremini müügivõrgustikku kasvatada ja lahendanud nende jaoks ühe märkimisväärse probleemi ära.

Käesoleval aastal plaanib 1oT ühena esimestest maailmas hakata lisaks tava-SIM kaartidele pakkuma ka eSIM lahendust. Hinnatakse, et 2-3 aasta jooksul ühendub enamus tarku seadmeid võrku just eSIM kaartide abil. eSIM võimaldab vastavalt seadme asukohale ilma füüsilist SIM kaarti vahetamata lihtsa vaevaga mobiilside operaatoreid vahetada. Lihtsustatult öeldes saab vastavalt asukohale valida, millist mobiilivõrku konkreetsesse seadmesse soovitakse.

1oT asutajate tuumiku moodustavad endine Click & Grow tegevjuht ja finantstaustaga Märt Kroodo ja Mobi Solutionsi pikaajaline tehniline partner Marko Peterson. Mobi Solutionsi asutaja ja Eesti üks startup-kogukonna eestvedajaid Rain Rannu nõustab projekti strateegilise investorina.

Mobi Solutions OÜ on 2001. aastal loodud mobiilsete lisandväärtusteenuste pakkuja ja arendaja, mis on kasvanud tudengifirmast 26 miljoni euro suuruse aastakäibega kontserniks. 15 tegutsemisaasta jooksul on ettevõte toonud turule arvukalt rahvusvahelisi telekommunikatsiooni-, IT- ja mobiiliteenuseid, näiteks Fortumo, MobiGW, Messente, Mobi Lab, Greenhouse.

Lisaks ettevõtte siseselt väljaarendatud teenustele on Mobi Solutions väikeosanik mitmetes edukates Eesti taustaga alustavates ettevõtetes, näiteks Pipedrive, Taxify, Click & Grow ja Teleport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles