Näljased pingviinid aitavad isesõitvaid autosid ehitada

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pingviinid on erakordselt efektiivsed küttijad.
Pingviinid on erakordselt efektiivsed küttijad. Foto: /Caters News Agency

Autode kallal töötavad teadlased, võtavad turvalisuse algoritmide loomiseks pingviinidelt šnitti.

Lindude toiduleidmisstrateegiad jõuavad nüüd autotööstusesse, sest neid saaks kasutada autotarkvara testimiseks. Sellise lahenduse kallal pusivad Suurbritannias ja Alžeeria teadlased, vahendab BBC.

See pole esimene kord, kui insenerid loodusest inspiratsiooni ammutavad. Näiteks on sipelgatevaheline kommunikatsioon andnud ainest telekommunikatsioonifirmadele ning robotidki liiguvad ringi samadel põhimõtetel nagu loomad.

Pingviinid paistavad aga silma erakordselt efektiivsete küttimisstrateegiate poolest, sealjuures on nad lahendanud küsimuse, kuidas võimalikult palju pingviine piisavalt süüa saaks.

«Pingviinid on sotsiaalsed linnud, kelle kolooniad koosnevad sageli sadadest tuhandetest lindudest. See püstitab aga küsimuse, kuidas nad nii suuri kogukondi üleval peavad, sest selleks kulub tohututes kogustes toitu. Vastus peitub aga nende küttimisoskustes,» selgitas BBC-le üks projekti taga seisvatest teadlastest, Hulli Ülikooli arvutiprofessor Yiannis Papadopoulus.

Arvutiteadusega seostuvad pingviinid seetõttu, et paljud tarkvaraarenduse probleemid taanduvad küsimusele, kuidas leida arvukatest hüpoteetilistest lahendustest see üks, optimaalsemat lahendust pakkuv õige. Pingviinid on aga evolutsioonikäigus need otsingud läbi teinud ning nüüd uurisidki teadlased viise, kuidas pingviinid end kalapüüdmiseks kindlate põhimõtete järgi grupeeruvad, üksteisega suheldes koostööd teevad ning vastavalt kalavarudele plaane ümber muudavad.

Pingviinide katsetused inspireerisid tarkvaraarendajaid looma testimissüsteeme, mis sarnaselt pingviinidele kiiresti ja efektiivselt optimaalseimad lahendused leidsid. Asja idee on neid süsteeme kasutada turvalisemate autode tegemiseks.

Loe põhjalikumalt SIIT.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles