Kuidas telefoniga planeete ja virmalisi leida?

, Digitarga külalisblogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised
Virmalised Foto: Ann Vaida

Seekord tahan kirjutada hoopis taevast. Sest taevas on äge! Kunagi pidi tähtede tundmiseks või planeetide leidmiseks lugema raamatuid ja õppima aru saama taevakaartidest, nüüd on see tore ajaviide võimalik ka kasutades selleks ainult oma telefon, kirjutab Ann tehnoloogiaportaalis Digitark.

Lisaks tähevaatluse võimalikkusele asub Eesti üpris lähedal polaarjoonele, kohas, kus on aeg-ajalt näha ka põnevat loodusnähtust – virmalisi! Selleks tuleb vaid pisut linnast välja sõita.

Vabast loodusest leiame selge valgusreostuseta taeva, kus näeme pimedatel öödel erinevaid tähti ja planeete, ja kui veab, siis ka virmalisi. Telefon on lahe abimees juhuks, kui tahad teada, kust virmalisi leiab, millist taevakeha sa praegu vaatad või kui peaksid tahtma seda kõike kuidagi jäädvustada.

Virmalised

Eesti inimestel tekib võimsate virmaliste nägemise võimalus paar korda aastas ja seegi sõltub pilvedest, asukohast ja paljust muust. Ometi on see võimalus olemas, seega miks mitte veenduda selles, et kui virmalised on taevas, siis sa oled sellest teadlik.

Virmaliste nägemiseks on vaja kolme komponenti: magnettormi, mille käigus virmalised ilmuvad, pilvitut ilma ja pimedat aega.

Virmalisi ei ole tegelikult külmal ajal rohkem kui soojal, küll aga on nad siis nähtavamad, sest suviti lihtsalt ei lähe pimedaks.

Ilma näeb vaadates aknast välja, päikese loojumisega on samamoodi – vaata aknast välja või uuri internetist päikese loojumise aeg välja. Kolmas komponent – geomagnetiline torm – on aga inimestele nähtamatu. Kuid sellegi tabamiseks on loodud erinevaid rakendusi.

Millised on need rakendused, mis taevakehade jälgimise lihtsamaks teevad, vaata juba lähemalt Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles