Hinnang: Samsung Galaxy A5 – jätkuvalt parim hinna ja kvaliteedi suhe

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galaxy A3
Galaxy A3 Foto: tootja

Samsungil on läinud viimase aasta jooksul tipptelefonidega nii ja naa, kuid kesktaseme mobiilid tulevad neil minu hinnangul jätkuvalt väga hästi välja ja nii on ka täna müügilettidele jõudnud uute A-klassi mudelitega.

Saadaval on uus mudel A-seeriale omaselt kahes variandis: 5,2-tollise A5 ja 4,7-tollise A3 mudelina.Olgu kohe ära öeldud ka kolm kõige olulisemat uuendust eelmise aasta versioonidega: kaamerad on läinud veel paremaks,  lisandunud on vee- ja tolmukindlus ning USB-C pistik, mille puhul pole enam oluline, mis pidi see telefoni sisestada ja mis laadib telefoni märgatavalt kiiremini täis.

Märgin kohe ära ka selle, et ostjad on A-seeria telefonid ka varem väga hästi vastu võtnud. Eelmise aasta müüginumbrite põhjal on see Eesti üks populaarsemaid mobiiltelefone - 2016. aasta mudeli müük kasvas võrreldes 2015. aastaga 30 protsenti.

Edasi akust. Vähemalt A5 mudel oli üle pika aja testtelefon, mille 3000mAH aku pidas ühe laadimisegatavavõimsusel kasutades julgelt kaks ööpäeva vastu.  Ja kiirlaadimise funktsionaalsus (9V) selle seadme puhul tähendas seda, et 15 minutiga oli aku täituvus kasvanud tõesti 12 protsendilt pooleni.

Mis puutub kaameratesse, siis nii A5 ees- kui tagakaamera on mõlemad 16-megapikslilised, Galaxy A3 mudeli tagakaamera on 13- ning esikaamera 8-megapiksline. Pildi fokusseerimine soovitud elemendile õnnestus mul selle teelfoni puhul vist isegi paremini, kui ühegi teise seadme puhul varem. Ava on sellel kaameral jätkuvalt suurusega 1,9 ja siin üks näide, mis on tehtud nii hämaral ja udusel päeval, kui üldse ette võib kujutada - tuli valgus läbi küll:

Test Vääna-Jõesuus
Test Vääna-Jõesuus Foto: Mobiilifoto

Ka selfie’de tegemine on varasemast lihtsam, sest piisab vaid ekraani puudutamisest suvalises kohas (see virtuaalne nupp on ekraanil vabalt liigutatav), et aktiveerida värinastabilisaator ja teha kõrge resolutsiooniga selfie’sid, kasutades sealjuures eredamate fotode saamiseks esivälguna ekraani.

Kaameratarkavara pakub ka võimalust fotoefektide lisamiseks kiiresti režiimi ja filtreid vahetades juba enne pildistamist. Valikus on muuhulgas mitmesugused erirežiimid, nagu näiteks efektsete toidupiltide tegemiseks hästi sobiv Food Mode, et optimeerida ja suurendada valitud kaadrite värvitooni ja kontrasti.

Esmakordselt pakub Galaxy A seeria niisiis ka IP68 tolmu- ja veekindluse funktsiooni, mis teeb nutitelefoni vastupidavaks vihma, higi, liiva ja tolmu suhtes.

Ühe suure uuendusen on need mudelid varustatud nõõd  Always on Display (alati ekraanil) funktsiooniga, mis võimaldab kasutajatel kontrollida teateid ilma telefoni aktiveerimata, säästes niimoodi aega ja akut. Kellaaeg, kuupäev ja aku laetuse näitaja on sellel kogu aeg olemas.

Telefoni põhimälu RAM on korraliku näitajaga 3GB ja salvestusmälu 32GB. MicroSD abil saab mälu laiendada kuni 256GB. Telefonil on säilinud ka kõrvaklappide pesa. Tuleb küll tunnistada, et kõrvaklapid, mis selle seadmega kaasas on, pole kindlasti parimat kuulamiskogemst pakkuvad - need tuleks endal vähe paremad juurde osta. Parem pole heli osas lugu ka telefoni kõlaritega - heli tuleb välja vaid kuularipesast ja on kaugel heast kvaliteedist.

Mobiilside töösageduste osas on juurde tulnud Euroopa Liidus operaatorite käsutusse antud 700 MHz, mis peaks paremat sidet lubama just kaugemates maapiirkondades. Mobiilse andmeside kiirus on sellel seadmel nüüd maksimaalselt 300 Mbits (eelkäijal oli maksimumiks 150).

Oluliselt on võrreldes eelmise aasta mudeliga muutunud ka telefoni disain, see on muutunud vähemalt minu jaoks sümpaatselt minimalistlikumaks - raskevõitu ja teravate servadega tagaklaas on asendunud metallraami ja mõnusalt kumera, kergelt läikiva tagaküljega (tegelikult isegi kahju, et mattversiooni pole). Galaxy A hakkab olema saadaval kolmes stiilses värvitoonis: Black Sky, Gold Sand ja Peach Cloud.

Kokkuvõttes ei tee saladust, et minu hinnangul on tegemist hinna ja kvaliteedi suhtelt jätkuvalt parima mobiiliga, mis meie turul saada. See on kiire, teeb häid fotosid, on tagasihoidlik ja vastupidav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles