Kuidas teha telefoniga time-lapse videoid? (1)

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Netiavarustes ringi kolades võib sattuda kaunitele time-lapse videotele, kus väga lühikese aja jooksul antakse edasi pikema aja jooksul toimunu. Nii saab näha, kuidas lilleõis avaneb, päike loojub, kook ahjus valmib või pilved kiirelt üle taeva liiguvad. Võimalusi on palju ja sellist sisu on põnev vaadata. Sarnaseid kiirendatud videoid saab nutitelefoniga kerge vaevaga teha. Kuidas ja millise äpiga, kirjutab Marko Palm tehnoloogiaportaalis Digitark.

Mis on time-lapse?

Time-lapse video puhul on tegemist tehnikaga, kus video on tehtud kindla ajavahemiku järel pildistatud fotodest, mis on hiljem vastava arvutiprogrammi või mobiilirakenduse abil videoks kokku liidetud.

Kui tavaline videopilt antakse üldjuhul edasi kiirusega 24–30 kaadrit sekundis ja need kaadrid on filmitud reaalajas sama kiirusega, siis kogemegi nähtavat nii, nagu see filmiti. Time-lapse puhul on aeg fotode ehk kaadrite vahel pikem. Mida pikem on aeg tehtud fotode vahel, seda suurem on ajaline kiirendus, millega hiljem videot vaadates saame jäädvustatut edasi anda.

Kuidas time-lapse video tegemiseks valmistuda?

  1. Lae telefoni aku täis. Time-lapse video tegemiseks peab telefon järjest tegema palju fotosid ja lihtsam on pildistada, kui telefoni ekraan on töös. Selleks on hea, kui ei pea tühjeneva aku pärast muretsema.
  2. Kontrolli enne salvestama hakkamist, et telefonis oleks piisavalt vaba mälu. Kui tundub, et salvestamise ruumi jääb väheks, võid ruumi juurde teha. Kui ei tea täpselt kuidas, siis on abiks Digitarga artikli lugemine sellest, mida teha, kui telefoni mälu täis saab.
  3. Hoia akupank käepärast. Kui soovid teha pikema kestvusega time-lapse võtteid, siis on mõistlik kasutada akupanka. Nii saad pildistamise aega pikendada ning teha veelgi ägedamaid videoid.
  4. Vajad korralikku statiivi. Selleks, et videos ei oleks palju pildi hüplemist ning lõpptulemus jääks ilus, tuleks kasutada statiivi. Siis püsib vaataja tähelepanu just sellel, mida sina soovid edasi anda, mitte kividel ja kändudel, mis kogemata kaadrisse vajuvad, kui käsi nihkub või telefon aluselt ära vajub.
  5. Ära jäta hinnalist telefoni järelvalveta. Kui võtteperiood venib pikaks, ära unusta, et telefonil tuleks ikka silm peal hoida. Siis on välistatud, et sinu telefon mõnes võõras taskus rändama läheb. Lisaks elame ju riigis, kus loodus vahel lihtsalt vingerpussi mängib. Võib tunduda ilus ja selge ilm, kuid juba poole tunni pärast tuleb uduvihm või lörts. Telefoni tuleks kaitsta liigse külma, niiskuse ja suvel ka kuumuse eest. Kui filmid statiiviga, siis veendu, et kinnitus oleks korralik ja statiivi jalad kindlal pinnal.
  6. Võta aega ja mõtle läbi, kui pikk võiks olla valmis video ning kui pika aja jooksul toimuvat soovid edasi anda. Siis on lihtsam soovitud tulemuseni jõuda. Toon ühe näite:

Kuidas teha kindlaks mitu pilti näiteks minutipikkuse video jaoks on tarvis, loe juba lähemalt Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles