Gluteeni vältimisel tuleb olla ettevaatlik – aseainetes võib sisalduda oluliselt rohkem tõsiselt mürgist elavhõbedat ja arseeni.
Uuring: gluteenivaba võib soosida mürgiste metallide verre sattumist
Eestiski populaarsust koguva gluteenivaba dieediga võib kaasneda soovimatuid tagajärgi, hoiatab ajakirjas Epidemiology avaldatud uuring. Tegemist on dieediga, mis on paljudele tsöliaakiahaigetele meditsiiniline paratamatus, kuid on aina enamate inimeste jaoks ka lihtsalt isiklik valik. Kuigi mitte-tsöliaakiahaigetel esinevate vaeguste kohta on olemas mõningaid tõestusi, on teaduslik konsensus seniajani siiski, et gluteenitalumatus on pigem n-ö umbluu-teema.
Seekordse uuringu autorid võtsid vaatluse alla gluteeni vältivate inimeste vereproovide erinevuse üldpopulatsioonist. Kokku võeti proove ligi 7500 inimeselt, kellest 73 olid ka gluteeni vältijad.
Proovide analüüsist selgus, et gluteenivaba dieedi pidajate uriiniproovides oli arseeni peaaegu kaks korda rohkem ja vereproovides elavhõbeda kogus 70 protsenti kõrgem kui neil, kes toitusid tavapäraselt.
Metallide kogust seostavad teadlased gluteeni sisaldavate teraviljade peamise aseaine riisiga, mis on aga tuntud selle poolest, et salvestab oma viljateradesse erinevaid keskkonnamürke, eriti aga metalle.
«Tulemused näitavad, et gluteenivaba dieedi pidamisel võib olla soovimatuid tagajärgi,» ütles uuringut juhtinud Illinoisi Ülikooli epidemioloogiaprofessor Maria Argos. Samas rõhutas ta, et tõsisemate järelduste tegemiseks tuleb teha veel palju lisauuringuid.
Vähemalt arseeni osas võib oletada, et see on seotud asjaoluga, et USAs, kus uuring tehti, ei ole kehtestatud järelevalvet toidus sisalduva arseeni koguse üle. Euroopas on selline süsteem aga paigas ja nii ole vähemalt ELi piires mõtet riisis sisalduvat arseeni karta.