Mitu kalorit sisaldab üks Twitteri-postitus?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vermonti Ülikooli teadlased Peter Dodds ja  Chris Danforth töötasid välja sotsiaalmeediapostituste põhjal töötava kalorimõõdiku.
Vermonti Ülikooli teadlased Peter Dodds ja Chris Danforth töötasid välja sotsiaalmeediapostituste põhjal töötava kalorimõõdiku. Foto: Joshua Brown

Jäätise kaloreid on lihtne kokku lugeda. Mitu kalorit sisaldab aga sotsiaalmeediapostitus?

USAs asuva Vermonti ülikooli teadlased üritasid just seda selgeks teha, luues rakenduse nimega Lexicokalorimeeter. Nende töö tulemused avaldas ajakiri PLOS ONE.

«Sellest võib saada väga oluline tööriist tervishoius, sest saame inimeste söömis- ja treenimisharjumustest justkui satelliidipildi,» ütles uurimisrühma juht Peter Dodds.

Vahepeal tasuks märkida, et mõistagi ei räägi keegi sotsiaalmeedia söömisest. Lexicokalomeeter kogub hoopiski miljoneid asukohainfoga varustatud Twitteri postitusi ning hakkab neid analüüsima, otsides strateegilisi märksõnu, näiteks «õun», «jäätis» või «rohelised oad». Lisaks toiduga seotud sõnadele ajab süsteem taga ka tegevust näitavaid sõnu, nagu «teleri vaatamine», «suusatamine» või kas või «alligaatorijaht» või «postitants». Saadud tekstimassist arvutab programm välja, kui palju toidust kaloreid saadi ning trenni teel kaotati. Kokku tekibki pilt, mis võib huvitada paljusid inimesi, alustades treeneritest, lõpetades lapsevanemate ja tervishoiutöötajatega.

Analüüsihimuliste jaoks on see aga tõeline maiuspala, sest kogu andmestik on avalik ning praegusest versioonist saab näiteks välja lugeda, et USAs koguneb Vermonti osariigi kehasse inimese kohta rohkem kaloreid kui riigis keskmiselt. Põhjus peitub nende suures peekoniarmastuses.

Lexicokalorimeetri andmete põhjal koostatud kaart USA kohta
Lexicokalorimeetri andmete põhjal koostatud kaart USA kohta Foto: Plos One

Samal ajal ilmestab aga vermontlasi ka keskmisest suurem kalorikulu, sest nende hulgas domineerivad sõnad nagu «suusatamine», «jooksmine» ja «lumelauasõit».

Kuivõrd täpse tulemuse aga Lexicokalorimeeter annab? Selle välja selgitamiseks kõrvutasid uurimuse autorid kalorimeetri näitajaid üleriigilise tervisestatistikaga ning selgus, et uue rakenduse andmed lähevad hästi kokku USA ülekaalulisuse ja diabeedi statistikaga. Mõõdiku miinusena saab välja tuua asjaolu, et Twitteri kasutajaskond ei peegelda kogu rahvastikku ja nii võivad tulemused olla mõneti kallutatud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles