Kallas: rändlustasude kadumisega tekib probleeme - see on kindel (2)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Europarlamendi saadik Kaja Kallas ennustab, et mobiilsete rändlustasude kaotamine toob Euroopa Liidus kaasa probleeme, kuna kokku lepitud mobiilse interneti hulgihind tekitab peavalu põhjamaade operaatoritele.

«Siin tuleb probleeme, see on täitsa kindel,» ütles Kaja Kallas täna vastuseks Postimehe küsimusele, kas põhjamaade klientidel tuleb asuda kinni maksma lõunariikide kõrgeid mobiilsidehindu.

Kaja Kallase sõnul on tõene põhjamaade operaatorite väide, et lõunapoolsemad riigi pole oma võrkudesse seni piisavalt investeerinud ja seetõttu on nende eelseisvad kulud suured. Samas arvas ta, et siinsed telekommunikatsiooniettevõtted on kindlasti rändlustasude kadumisega arvestanud.

Europarlamendi esindajad, nõukogu ja komisjon jõudsid jaanuari lõpus kokkuleppele mobiilside rändlustasude kadumises alates 15. juunist.

Kõige suuremad erimeelsused ongi olnud just mobiilse andmeside hulgihindade üle – tegemist on tasudega, mille alusel mobiilioperaatorid peavad välismaistelt operaatoritelt oma rändluses olevate klientide tarvis internetimahtusid ostma.

Odava internetihinnaga põhjala riigid soovivad märgatavalt madalamaid hulgihindasid kui lõunariigid, kuna siinsed hinnad on suurema tarbimise juures madalamad. Lõunariigid leiavad aga, et nad vajavad suuri summasid investeeringuteks, mida on vaja teha üha kasvavate turistide voolu teenindamiseks.

Eestis jääb praegu 1 GB hind kliendile 1 euro kanti, Euroopa Liidus kokku lepitud hulgihinna ülempiir saab esialgu olema aga kordades suurem, 7,75 eurot gigabaidi eest ning langeb 2022. aastaks 2,5 euro peale.

«See on majandusloogika vastane, kui maksimaalne hulgihind ei ole jaehinnaga proportsioonis. Üheski teises sektoris ei ole taolist määrust,» on öelnud Tele2 tegevjuht Argo Virkebau.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles