Eesti e-residentsuse juht asus ühtlasi Šveitsi ettevõtte nõunikuks

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Korjus (vasakul) ja Taavi Kotka
Kaspar Korjus (vasakul) ja Taavi Kotka Foto: Annika Haas

Eestile vägagi sarnaseid e-riigi teenuseid loov Šveitsi ettevõte Procivis nimetab Eesti e-residentsuse programmijuhti Kaspar Korjust oma nõunikuks.

Ettevõte teatab oma veebruari alguses avaldatud teates, et käivitab selle aasta neljandas kvartalis blockchaini-põhised e-valitsemise teenused avalikule sektorile. Nende hulgas on näiteks digitaalne identifitseerimine, äri- ja kinnisturegister ning maksuteenused. Läbirääkimised käivad kahe Šveitsi kantoniga ja ka kahe välisriigiga, ütles ettevõtte asutaja Daniel Gasteiger väljaandele Bitcoin Magazine.

Endine investeerimispanga UBS pankur Gasteiger on loonud Zürichis ka fintech-platvormi nexussquared. Eestis kuulub talle alates möödunud aasta septembrist ettevõte Swissidentity OÜ, mis on loodud läbi e-residentide nõustamise ettevõtte LeapIN ja asub aadressil Sepapaja 6, mis on virtuaalseks aadressiks ka enamusele teistele e-residentide loodud ettevõtetele. Swissidentity haldab ka keskkonda Procivis. LeapIn'i on loonud omakorda endised Nortali töötajad.

«Provicis teeb tihedalt koostööd ka Eesti e-valitsemise ekspertidega arendamaks välja oma «e-valitsus kui teenus» lahendust,» seisab ettevõtte teates, mis viitab seega otseselt Eestiski laialdaselt kasutusel olevale väljendile «riik kui teenus».

Ühena sellistest strateegilistest partneritest nimetabki ettevõte Eesti e-residentsuse programmijuhti Kaspar Korjust.

«Olen külastanud enamikke arenevaid digitaalseid ühiskondi kogu maailmas ja neil kõigil on samad raskused. Provicis omab unikaalset võimalust ehitada lahendus, mis aitab neist takistustest üle saada, suurendada riikide digiteeritust ja anda seeläbi mõjuvõimu nende kodanikele. See on julge ambitsioon ja ma olen põnevil olemaks osa sellest,» ütles Korjus ettevõtte teatel.

Postimehele ütles Korjus, et ta ei ole ettevõtte palgale läinud ja annab vajadusel ainult head nõu.

«Tuues Eesti juhtivad e-valitsuse ekspertid oma pardale ja lisades sellele meie kogemused blockchainiga, on meie eesmärgiks luua platvorm, mis suudab  tulevikus olla elektrooniliseks selgrooks demokraatiatele kogu maailmas,» sõnas aga Gasteiger.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles