Palo soovib viie aastaga tuua Eestisse 2000 IT-spetsialisti (25)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo Foto: Liis Treimann

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo soovib tuua Eestisse aastatel 2018-2022 kokku 2000 IT-spetsialisti väljastpoolt Euroopa Liitu. 

Üheks suure potentsiaaliga riigiks, kust IT-spetsialiste sisse tuua, on Ukraina, märkis minister esmaspäeval pressibriifingul. Tema sõnul on seni näiteks Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) projekti Work In Estonia raames üritatud sisse tuua spetsialiste Soomest eeldades, et seal on üle Nokiast koondatud spetsialiste.

Plaan pole aga ministri sõnul õnnestunud, näiteks on probleemiks olnud Eestis pakutav palgatase. 

Palo sõnul on veel probleemiks ka see, et pole selge, kui paljud seni Ukrainast Eestisse tulnud spetsialistid on reaalselt siirdunud tegema erialast tööd ning kui paljud on asunud tööle näiteks hoopis ehitusvaldkonnas.

«Tuleks kasvõi firmadele üle helistada ja küsida, kas tuli konkreetne inimene tööle. Klikist üksi on vähe, küsimus on selles, kas jõutakse ka tehinguni,» sõnas minister kujundlikult.

Palol on kavas luua Work in Estonia kõrvale paralleelne töörühm, kes hakkaks hoolitsema selle eest, et kord juba Eestisse jõudnud spetsialistidel oleks kohapeal lihtne end sisse seada, näiteks saada vajadusel oma lastele lasteaiakohti. Work in Estonia ülesandeks jääks endiselt väljapoole Eestit suunatud turundustegevused.

«Teeme projektimeeskonna analoogselt e-residentsuse meeskonnale, kes teevad kindlaks, mis on need kitsaskohad, mille tõttu inimesed täna ei tule siia,» sõnas Palo.

Viie aasta peale kokku on projekti eelarveks planeeritud orienteeruvalt 10 miljonit eurot. 

Vaja on koostööd ettevõtjatega

Urve Palo hinnangul on võtmekomponendid, mille abil spetsialiste Eestisse tuua, Eesti maine, palk ja töökohad. Lisaks sellised kõrvalteemad nagu siiatuleku mugavus ja siin hakkamasaamine – «seda meil täna ei ole, see on meil täiesti puudu».

MKM-i uue IKT-asekantsleri Siim Sikkuti hinnangul on kõige olulisem selle projekti juures koostöö siinsete tööandjatega – kokkuvõttes tullakse nende juurde reaalselt tööle ja ägedaid asju maailma jaoks ehitama.

Startup-ettevõtja Karoli Hindriksi sõnul on Eesti kõikjal maailmas jätkuvalt suurepärane kuvand ja seda eelkõige e-residentsuse projekti põhjal, mis sõnastas ümber riigi mõtte. «On oluline, et kui need inimesed siia toodaks, siis see suurepärane story kestaks edasi,» sõnas Hindriks.

E-residentsuse programmi juhi Kaspar Korjuse sõnul on olulisemaks siiatuleku põhjuseks aga hoopis meie väga vinged startupid. «Töötangi Transferwise’is, Jobbaticalis ja Teleportis, kuna nad on lihtsalt nii lahedad,» kirjeldas Korjus ühe välismaise töötaja arvatavaid mõtteid.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles