Riskidest üle: startup aitab Eesti tootjatel poelettidele jõuda

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Maivel
Siim Maivel Foto: Erakogu

Rahvusvahelisest majanduskriisi hädadest ja lahendustest alguse saanud Eesti startup-ettevõte Investly on nüüdseks juba ligi kolm aastat tegutsenud vägagi riskirohkes valdkonnas ja aidanud läbi arvete ostmise siinsetel ettevõtetel käibekapitali tekitamise teel toodetega poelettidele jõuda.

Siim Maivel on päris Haapsalust, tema on Investly idee autor, asutaja ja eestvedaja.

Ta õppis esmalt TTÜ-s avaliku sektori majandust ja tegi Eesti Pangas praktikat. Finantskriisi keskel õnnestus tal kogemusi saada rahandusministeeriumis. Edasi jõudsid kätte magistriõppingud Nottinghamis ja töö Šveitsi investeerimispangas UBS, kus mees peagi tõdes, et kriisist toibuva väikeettevõtluse käibekapitali probleemi suurpangas lähima 10-15 aasta jooksul lahendada ei suuda.

«Kui nägin, et palgatöölist minust ei saa ja Investly ideel oli turusobivus kahtlematult olemas, siis sai minust lõplikult ettevõtja,» ütles Maivel – intervjuu temaga toimub tänapäeva elutempot arvestades mõistagi üle Skype’i.

Ärilaenust faktooringuni

«Aasta oli siis 2013 ning põhjus, miks me turule tulime, oli nägemus, et pärast majanduskriisi oli väga palju ettevõtteid, kes enam kapitali kaasata ei saanud. Teiselt poolt oli väga palju investoreid, kelle raha seisis null-tootlikkusega – neil ei olnud just väga palju atraktiivseid investeerimisvõimalusi,» selgitas Maivel.

Maiveli ja tema kaasamõtlejate eesmärgiks oli väikeettevõtlust toetada ja leida fintantstoode, mis seda ideed kannab. Algselt oli selle toote puhul tegemist tõesti ärilaenuga.

«Aga kui olime neid juba mõnda aega välja andnud, siis nägime, et neid kasutati valdavalt käibevahendite suurendamiseks,» märkis Maivel. «Nägime, et ettevõtteid pidid tasuma intressi krediidilt, mida nad kogu aeg ei kasutanud. Leidsime, et arvete rahastamine on ettevõtetele palju soodsam toode – laenu võtmise asemel kiirendab see käibetsüklit. Arved saavad kiiremini tasutud, saab maksta oma varustajatele, saab teenindada rohkem kliente.»

Edasiseks arenguks saadi raha Eesti kiirendist Startup Wise Guys, pakkumine oli küll saadud ka brittide Startupbootcampilt. Suurbritannia ja Eesti on ka riigid, kus oma teenusega hetkel turul ollakse. Peagi lisandus peamise investori ja ka jätkuinvestorina Mandri-Euroopa suurim fintech-ettevõtetesse investeeriv Austria päritolu Speedinvest. Lisaks üksikuid investorid nii Suurbritannias kui Eestis.

Teenus, mis ei vaja litsentsi

«Teenus, mida me täna pakume, ei ole tegelikult krediidi andmine. Me ostame ettevõtetelt pikkade maksetähtaegadega – 45, 50, 60 päeva - arved ära ja see ei ole krediidi andmine,» selgitas Maivel.

Seega ei ole ettevõttel kohustust saada litsentsi või eraldi tegevusluba – nõuete ostu ja müüki sel viisil ei reguleerita. Pea ainsaks nõudeks klientidele on see, et arve  maksetähtaeg ei tohi olla kukkunud. «Me ei ole inkassofirma. Me ei osta kokku halbu nõudeid.»

Tõsi, loomulikult tahab Investly ka oma teenuse pealt teenida ning arve mahamüüja peab näiteks 30-päevase arve pealt arvestama 1,5- kuni 2- protsendise allahindlusega.

Siim Maivel ettevõtet tutvustamas
Siim Maivel ettevõtet tutvustamas Foto: Erakogu

Kõige enam vajavad Investly teenust üllatuslikult Eesti tootjad, kes üritavad oma kaubaga siinsete kaubanduskeskuste lettidele pääseda. Lisaks ehitusmaterjalide tootjad ja logistikaettevõtjad.

Pankadele tuleb kaasa tunda

Maivel tunnistas, et mõistab täiesti suurpankasid, kes oma toodetega kuidagi ajaga kaasas ei saa käidud ja nende teenused jäävad ka nende sihtrühmadele kättesaamatuks.

«Pankade IT-pärand on aastakümneid pikk. Pangad on väga head tegemaks suuri tehinguid, olema faktooringupartneriks suurettevõtetele - miks meie turule tulime, ongi see, et kaasaegse tehnoloogiaga on võimalik paljusid väiksemaid ja lihtsamaid tehinguid automatiseerida ning seeläbi klientidele soodsam olla.»

Mis veel Investlyt pankadest eristab, on see, et teenust saab osutada ka üksikute arvete kaupa, mitte võtta enda rahastada kõik ühe kliendi arved. Lisaks pole mingiguseid reserve. «Kasutad meie toodet siis, kui raha vajad – see on meie loosung.»

Kaks suurt riski

Loomulikult tuli ettevõttel arvestada mitmete suurte riskidega ja teha läbi põhjalikud riskianalüüsid.

«Üldjoontes jagunevad meie riskid kaheks. Neist väiksem on krediidirisk – arve tasuja võib muutuda maksejõuetuks. Suurem risk on aga see, kas toode või teenus on tegelikult maksjani kohale jõudnud, kas sellega ollakse rahul ning ostja on nõus maksetingimustega. Kõike seda on meil vaja kontrollida,» ütles Maivel.

Kas selliseid kinnituse ja kontrolle on võimalik kuidagi ka automatiseerida? «Jah, siin tulebki välja meie erinevus pankadega – me saame need kinnitused suures osas kätte ka läbi tehnoloogiliste lahenduste ja seda piisava turvalisuse astmega.»

Investlys töötab hetkel kokku 23 inimest. Tallinnas asuvad Eesti müük ja turundus ning arendusüksus, Inglismaal aga Suurbritannia turule suunatud turundusmeeskond. Tallinnasse Balti jaama lähistele ehitatakse hetkel ettevõttele ka uut siinset «peakorterit».

Arendajaid on hetkel veel odavam pidada Eestis kui mujal? «Odavus on vaid asja üks pool. Pigem näeme, et siin kohapeal on väga palju head talenti, kellel on kogemus ehitada startupis tooteid ja teenuseid välja. Ka arenduskultuur on Eestis ikkagi väga hea võrreldes muu maailmaga. Oleme väga rahul just kvaliteedi osas, et meie meeskond siin on,» ütles Maivel.

Maiveli sõnul arendab ettevõte kogu vajamineva tehnoloogia ise: «Me ei ole finantsettevõte, kes on hakanud lahedaid tehnoloogiaid looma, vaid pigem tehnoloogiaettevõte, mis tegutseb finantssektoris.»

Iduettevõte: on, ei ole, on, ei ole

Maivel ei püüagi anda vastust küsimusele, kas Investly on ikka veel iduettevõte – kas ärimudel paigas ja tulu taga kumab ka juba kasumit.

«Mõni peab juba kellegi Powerpointi esitlust seinal ka iduettevõtteks, mõne jaoks on Twitter endiselt iduettevõte. Ise näeme, et meie ideega on kergem raha teenida. Mõni peab alguses kaks aastat kliendibaasi koguma ja ehitama väga palju tehnoloogiat enne, kui saab hakata üldse raha küsima. Meie tehnoloogia juures maksab iga klient algusest peale rõõmuga meie teenuse eest,» märkis Maivel.

Riskikapitali on ettevõttel vaja vaid selleks, et kasvada kiiremini. Mitte selleks, et üleüldse kasvada. Investeeritakse kahes riigis turuosa kasvatamiseks nii palju, et puhtalt sellest tegevusest on rahavood hetkel veel negatiivsed – sarnaselt sisuliselt kõigi teiste idufirmadega.

Uute turgude poole asub Investly vaatama alles aasta teises pooles.

Infokast

Investly Holding OÜ
Asutatud: 2014
Asutajad: Siim Maivel, Ruth Elizabeth Chamberlain
Investorid: Startup Wise Guys, Speedinvest ja erinevad äriinglid
Kaasanud investeeringuid kokku: 1,4 miljonit eurot

Kliendi kommentaar

Lea Õisma, Akone

Lea Õisma
Lea Õisma Foto: Erakogu

Oleme aianduskaupade hulgimüügiga tegelev ettevõte, kellel just käesoleval kuul täitub 25 aastat tegevuse algusest. Aianduskaupade müük sõltub väga suurel määral hooajast ning omakorda hooajal ilmast. On aastaid, kui kevad saabub varakult ja selliseid, kui jahedad ilmad on igapäevased veel ka juunis. Ilma ette ennustamine ei õnnestu alati isegi ilmatarkadel, meie aga peame paljud oma kaubad tellima hooajaks varakult. Jaekaupmehed väga suuri riske endale võtta ei taha, seetõttu on suur osa sellest riskist, mis on seotud kaubakoguste hooajaks tellimisega meie kanda. Kevadhooaeg kestab meile keskmiselt viis kuud ja just hooaja algul vajame maksimaalseid vahendeid kaupade hankimiseks. Möödunud aastal leidsime finantsabi pakkujate hulgast firma Investly. Pakkumine tundus meile huvitav just sellepärast, et tegemist ei ole laenutootega. Meile sobis pakkumine just sellepärast, et saame Investlyle müüa just nii palju arveid, kui me hetkel vahendeid vajame. See on oluline vahe faktooringuga, kus tuli loovutada kõik ühe firma arved, sõltumata sellest kui suur oli summa. Olime faktooringut proovinud just aasta enne, praegu on meile selge, et hooajalisusest tingitud käibevahendite täiendamiseks on Investly tootel faktooringu ees suur eelis. Kuna me oleme väikeettevõte ja paljud meie kliendid on samuti väikeettevõtted, siis on meil suurel hulgal väikesi müügiarveid. Kahjuks neid me loovutamiseks koondada ei saa. Samuti ei ole otstarbekas loovutada väikesi arveid selle tõttu, et teenuse kulukus läheb liiga suureks. Meile meeldiks, kui Investly mõtleks välja võimaluse loovutada ühe firma mitmeid arveid ühe paketina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles