Teadlane selgitab: kuidas keedumuna koor paremini lahti saada?

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas keedumuna edukamalt koorida, selgitab EMÜ toiduteadlane Ivi Jõudu.
Kuidas keedumuna edukamalt koorida, selgitab EMÜ toiduteadlane Ivi Jõudu. Foto: Caroline Arber/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kõige paremini tuleb koor lahti vanematel munadel, millel on ka paremad maitseomadused, vahendab ERR Novaator.

Kui muna on väga värske, näiteks vahetult peale munemist, siis on munavalge pH tase madalam ning jääb keetmisel tugevamini membraani külge kinni. Pärast mõningast seismist hakkab aga eralduma munavalgest süsihappegaasi, mille tõttu tõused munade pH.

«Siis kui pH on kõrgemal väärtusel, siis muna valgud ei jää muna katvate membraanide külge kinni,» ütles Eesti Maaülikooli toiduteadlane Ivi Jõudu.

Teine võte, mis aitab pärast koore paremini lahti saada, on enne keetmist munade hoidmine kuni pool tundi toatemperatuuril. Kolmandaks: lisada keeduveele kas soola või natuke äädikat, sool aitab munavalgel kiiremini ja ühtlasemalt kalgenduda ning siis tuleb see pärast membraani küljest paremini lahti.

Kuidas teha kindlaks keedetava muna vanus ja mil viisidel koorimist veel hõlbustada, võib lugeda ERR Novaatori originaalartiklist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles