Hoiatus: kurjategijad saadavad maksuameti nimel laiali ohtlikku õngitsuskirja (2)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lekkinud on enam kui 21 miljonit parooli.
Lekkinud on enam kui 21 miljonit parooli. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) hoiatab täna levima hakanud kirjade eest, millega pettur üritab inimestelt kätte saada nende isiklikku infot.

Näiliselt maksu- ja tolliameti poolt läkitatavad kirjad on vigases eesti keeles ja neis palutakse enammakstud tulumaksu tagasisaamiseks sisestada õngitsuslehele enda kohta täpsustavat infot.

Inimeselt küsitakse tema nime, isikukoodi, aadressi, telefoninumbrit ja krediitkaardiandmeid.

Petukiri tuleb maksu- ja tolliametiametiga mitteseotud aadressilt – see on esimene ja kergemini leitav tunnus, mille abil saab petukirja kindlaks teha.

Ühtlasi tasub inimestel meeles pidada, et maksu-ja tolliametil puudub igasugune vajadus selliseid teavitusi laiali saata, kuna küsitavad andmed on tal niigi olemas. Lisaks küsitakse ju ka krediitkaardiandmeid, millel puudub igasugune seos tulumaksu tagastamisega.

RIA soovitab kõigil kirja saanutel saata need edasi aadressile cert@cert.ee ja seejärel kustutada.

«Kirjale ei tohi mingil juhul vastata ning selles sisalduvaid linke ei tohi avada – on võimalik, et leht nakatab kasutaja arvuti lunavaraga,» manitseb amet.

Kui inimesed on siiski juba jõudnud küsitud andmed sisestanud, tuleks ka sellest anda teada eeltoodud meiliaadressile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles