SMITi osakonna eksjuhti ootab kuritegude eest kohtutee (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: SCANPIX

Lääne ringkonnaprokuratuur saatis eelmise nädala lõpus kohtusse kriminaalasja, milles süüdistab siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) Edela regionaalosakonna endist juhatajat korduvas omastamises ametiisikuna, teise inimese võltsimisele kihutamises ja võltsitud dokumendi kasutamises 2014. aastal.

Süüdistuse kohaselt omastas 34-aastane Vardo (BNS-i andmeil Vardo Mändla) erinevat tehnikat, sealhulgas telefone ning fotokaamera, kokku üle 1600 euro suuruse summa eest, kihutades SMITile müügiteenust pakkuva ettevõtte töötajat arveid võltsima. Selle töötaja suhtes kohaldas prokuratuur menetluse lõpetamist ja talle määrati rahaline kohustus. 

Mändla lahkus SMITist muudel põhjustel juba 2015 jaanuaris ja SMIT avastas kuritarvitused hilisema arvete ülekontrollimise tulemusel. 

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juhi Mati Ombleri sõnul on see menetlus järjekordne näide sellest, kui oluline on omada asutuses või ettevõttes sisekontrolli või auditeerivat ülesannet täitvat töötajat, kellel on võimalus avastada asutustele tekitatud varalist kahju ja ulatust. Sellisel moel koostöös politseiga on võimalik tekkinud kahju tekitaja tuvastada ja asutusele tsiviilhagina kahju hüvitamist nõuda. 

«Ametiisikuna avaliku võimu teostamine eeldab ametnikelt seaduskuulekat ja eetilist käitumist,» ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Küllike Kask. Eriasjade prokurör rõhutas, et sedalaadi süütegude uurimisse suhtutakse väga tõsiselt ning tunnustas SMITi hoolsuse eest rikkumise märkamisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles