Mida teha kui iPhone käitub kummaliselt?

Erki Oras
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui miski muu ei aita, saab telefonile restarti teha ka nuppude abil.
Kui miski muu ei aita, saab telefonile restarti teha ka nuppude abil. Foto: Youtube

iOS on üks stabiilsemaid ja turvalisemaid operatsioonisüsteeme planeedil Maa. Seda suuremaks ahvatluseks ja väljakutseks on see kuritegelikele häkkeritele ja muudele pahalastele, kes sooviksid väga ligipääsu miljonitele ja miljonitele iPhone’idele, mis erinevalt näiteks Androidiga nutifonidest on siiani suures plaanis puutumata jäänud, kirjutab Erki Oras tehnoloogiaportaalis Digitark.

Ometi võib ka siin ette tulla erandeid ning näiteks Hiinas ja Taiwanis õnnestus kurikaeltel mööda hiilida Apple’i ülitihedast sõelast ning sokutada App Store’i ühte rakendusse inetu pahavara.

Kuritegeliku kasumiahnuse ja kuulsusejanu eest ei ole sajaprotsendiliselt kaitstud ka üliturvalise iPhone’i omanikud. 2009. aasta juunist kuni 2014. aasta aprillini on Apple’i seadmeid rünnanud 11 erinevat pahavara, millest kaheksa ründas just lahtihäkitud ehkjailbreak’itud (jailbreak – iOS operatsioonisüsteemi avamine Apple’i poolt ametlikult aktsepteerimata rakenduste installimiseks) telefone ning üheksa nendest aktiveerusid riikides, mis on tuntud piraatvara kasutamise poolest.

Kui iPhone või mõni selle rakendus hakkab kummaliselt käituma, siis esimese asjana tuleta meelde, ega sa oma telefoni lahti pole häkkinud?

Lahtihäkitud telefonid on viirustele ja pahavaradele maiuspalaks, sest nii pole neil vaja Apple’i poe turvakontrollist mööda hiilida.

Esimese asjana tuleks siis mitteametlikud rakendused koheselt telefonist kõrvaldada. Kui aga anomaaliad jätkuvad, tuleb kasutada radikaalsemaid vahendeid, millest tuleb juttu allpool.

Telefoni üle võib kontrolli saavutada ka erinevate arendajatele mõeldud tarkvarauuenduste abil, mida kannatamatud kipuvad oma telefonidesse sikutama enne nende ametlikku avaldamistähtaega. Ehkki uudishimu tutvuda tarkvaravärskendustega enne teisi on igat inimlik, kaasnevad selliste nö ’poolfabrikaatidega’ ka teatavad turvariskid, mida osavamad häkkerid enda huvides ära võivad kasutada.

Mida teha, et telefon taas korrektselt tööle hakkaks, loe juba lähemalt tehnoloogiaportaalis Digitark.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles