MÄNGUDE ÖÖ/ Kas mänguriarvuti saab kokku panna vähem kui 600€ eest? (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas mänguarvuti saab kokku panna vähem kui 600€ eest?
Kas mänguarvuti saab kokku panna vähem kui 600€ eest? Foto: Mängude Öö

Olen sageli kuulnud, et korraliku mänguriarvuti soetamiseks kulub vähemalt 1000€, vastasel juhul pole ostu mõtet isegi kaaluda. Käesolevas artiklis lükkame selle valearusaama ümber ja paneme kokku raali, mis sobib niisama netis surfamiseks ja filmide vaatamiseks kui ka kõige uuemate videomängute kõrgetel sätetel sujuvaks jooksutamiseks.

Level1 veergudel oleme arvuteid kokkupannes kasutanud Arvutitarga veebipoodi, kuna tegu on pikalt turul olnud kohaliku ja kompetentse firmaga. Uut raali soetades soovitame osta kõik jupid ühest poest - juhul, kui riistvaraga peaks ilmnema probleeme, siis saab need kiiremini lahendatud.

Alustame arvuti protsessorist, milleks valisime Inteli uhiuue neljatuumalise Pentium G4560, mis jookseb 4,5 Ghz-il. See maksab kõigest 62,50€, kuid on jõudluse poolest võrdväärne kaks korda kallima i3 protsessoriga.

Foto: Mängude Öö

Kõikide arvutijuppide laitmatuks koostööks on vajalik ka emaplaat. Inteli kõige uuemad protsessorid (Kaby Lake seeria) vajavad 200-kiibistikul põhinevat emaplaati. Kuna meie valitud Pentium G4560 ei ole väga nõudlik protsessor, siis ei pea emaplaat maksma sadu eurosid, vaid piisab ka kõige lihtsamast B250 emaplaadist. Neid on valikus mitu, kuid otsustasime ASRock B250M-HDV mudeli kasuks, millel on olemas kõik meile vajalikud omadused (ja isegi rohkem). Emaplaadi maksumuseks on 72€.

Foto: Mängude Öö

Lisaks protsessorile on arvuti toimimiseks vajalik ka operatiivmälu. Alates 2016. aastast on mälustandardiks DDR4 ning see on vajalik ka meie raali jaoks. Selleks, et olla arvutiga samaaegselt internetis, dokumente vormistada ja näiteks filmi jooksutada, oleks vaja vähemalt 8 GB DDR4 muutmälu. Videomängude jaoks on see tänapäeval samuti miinimum. Kahjuks on erinevate varuprobleemide tõttu maailmas hetkel operatiivmälu hind läinud üsna kõrgeks. Üks Kingston 8 GB mälumoodul maksab 59€ ja selle kasuks otsustame ka meie. Siinkohal peab kindlasti mainima, et kui mäluhulgast tekib puudus, saab vajadusel paari aasta möödudes arvutisse lisada veel ühe sarnase pulga.

Andmekandjatena koguvad tänapäeval populaarsust välkmälupõhised SSD-d, kuid adekvaatse mahuga pooljuhtketas maksab meie eelarve jaoks liiga palju. Samas tavaliseks arvutitööks ja mängimiseks sobib WesternDigitali ühe terabaidine kõvaketas suurepäraselt, arvestades, et hinnaks on vaid 55€. Seetõttu langeb sellele ka meie valik. Vaba raha tekkimisel saab 250 GB (või ka suurema) SSD juurde osta ning operatsioonisüsteemi sellele ümber paigaldada.

Foto: Mängude Öö

Seinast tuleva elektri kasutuskõlblikuks tegemiseks vajab arvuti mõistagi ka toiteplokki. Seda peetakse raalide puhul üheks olulisemaks komponendiks, mistõttu ei tasu kohe kõige odavamat juppi osta. Soovitame tuntud firmasid, nagu näiteks SeaSonic, Corsair, be quiet! või EVGA. Meie arvutisse läheb vägagi viisakas 450-vatine Corsair VS450 toiteplokk, mis maksab vaid 42€.

Kõiki juppe saab muidugi lihtsalt laua peal laiali hajutada ja kokku ühendada, kuid soovitame ikkagi kasutada spetsiaalset korpust. Kuigi neid võib igaühel kodus vanast ajast kolletada mitmeid, siis uuem on alati parem. Soovitame vaid 29€ maksvat BitFenix Novat, mis mahutab kõiki juppe ning näeb samal ajal ilus välja. Õhuvoolu parandamiseks lisame sinna juurde ühe 120 millimeetrise BitFenix Spectre PWM ventilaatori.

Foto: Mängude Öö

Viimaseks jätsime mänguriarvuti olulisima osa – videokaardi. Kõikide sätete maksimumi peale keeramiseks on vaja vägagi korraliku graafikakaarti, milleks osutus seekord AMD Radeon RX 480 4 GB, mille peal on käesoleva videokaartide põlvkonna üks parimaid jahuteid MSI-lt. Arvuti tavakasutamise ajal on selle kaardi ventilaatorid liikumatud ning lähevad tööle alles siis, kui graafilise kiibi temperatuur ületab 60 kraadi, mis juhtub ainult kõige nõudlikemate mängude jooksutamisel. Kaardi hinnaks on 238€, mis tundub teiste arvutikomponentidega võrreldes ülimalt kõrge, kuid selline on paraku mänguriarvuti ehitamise reaalsus. Korralik videokaart loeb mängudes kõige rohkem.

Foto: Mängude Öö

Juhul, kui arvutit ei ole plaanis mängimiseks kasutada, saab videokaardi ka täiesti välja jätta. Sellisel juhul saab kasutada protsessori integreeritud graafillist kiipi, mis saab filmide jooksutamise ja Exceli tabelite joonistamisega probleemideta hakkama.

Arvuti lõpphinnaks koos videokaardiga tuli 565€ (ilma – 328€). Selline masin suudab sujuvalt jooksutada kõiki tänaseks ilmunud mänge täislahutuses väga kõrgetel sätetel. See summa ei ole muidugi võrreldav umbkaudu 300€ maksva konsooli, näiteks PlayStation 4-ga, kuid teisalt ei ole arvuti ainult mängumasin, vaid ka tööjaam.

Foto: Mängude Öö

Arvuti kokkupanemisest on veebikeskkondades mitmeid ja mitmeid videoid kõikides keeltes. Tihtipeale võrreldakse raali ehitamist täiskasvanutele suunatud (väga kalli) LEGO kokkupanemisega. Kulub aga vaid ühe nädalavahetuse jagu uurimustööd ning iga inimene peaks olema valmis lihtsama arvuti üles seadmiseks. Vajadusel saab muidugi ka arvutisõbraliku tuttavat kohvile (ja väiksele arvutiehitusele) kutsuda, või ka Arvutitargast tasulist abi küsida.

Autor: Aleksandr Bregin, Level1

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles