Panid Tallinnast veidi ette: britid alustasid isejuhtivate busside avalikke katsetusi (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isejuhtiv buss Londonis
Isejuhtiv buss Londonis Foto: gov.uk

Briti alamad saavad sellest nädalast osa riigi esimesest avalikust isejuhtivate busside prooviperioodist.

Katseperiood Greenwichis kestab järgnevad kolm nädalat ning sõiduks on end eelregistreerinud 5000 inimest, kirjutab BBC.

Maksimaalselt ligi 16 km/h liikuvat bussi juhib nimestki lähtuvalt arvuti. Samas on bussis igaks juhuks tootjafirma Oxbotica nn reisisaatja, kes vajadusel hädapidurit tõmbab (tegelikult küll punasele nupule vajutab).

Ettevõtte juht Graeme Smith märkis, et proovisõitude eesmärk on ühelt poolt pakkuda avalikkusele esimest korda võimalust isejuhtiva sõiduki kogemust tunnetada, teisalt harjutada uute sõidukite olemasoluga tavajuhte. «Jälgime, kuidas inimesed  punktist A punkti B sõites reageerivad,» ütles Smith.

Buss mahutab neli istujat ning sellel puudub nii rool kui pidur. Proovisõidu käigus aitavad masinal liikluses navigeerida kolm laserit ja viis kaamerat. Buss liigub Londoni O2 staadioni lähistel mööda jõekallast  – alal, mida kasutavad ka jalakäijad ja jalgratturid. Buss näeb kuni 100 meetrit ette.

Ettevõtte hinnangul võiksid sellised bussid asuda Londonis tasulist sõitjatevedu pakkuma 2019. aastal.

Eesti plaanib isejuhtivad bussid pealinnas Kesklinnast Kalamaja piirile proovisõitu tegema panna alates juulist seoses euroliidu eesistumisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles