Mobiiltelefon – bakterite paradiis?

Erki Oras
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise ning ameerika teadlased on kindlaks teinud, et su mobiiltelefonil elutseb rohkem baktereid kui WC prill-laual.
Inglise ning ameerika teadlased on kindlaks teinud, et su mobiiltelefonil elutseb rohkem baktereid kui WC prill-laual. Foto: SCANPIX

Kevad on aeg, kui igas korralikus majapidamises viiakse läbi kevadpuhastus. Aga piirduma ei peaks vaid akende ja põrandate, pottide ja pannidega, vaid tasub vaadata ka oma taskusse. Täpsemalt siis oma mobiiltelefoni, kirjutab Erki Oras tehnoloogiaportaalis Digitark.

Inglise ning ameerika teadlased on kindlaks teinud, et su mobiiltelefonil elutseb rohkem baktereid kui WC prill-laual. Kole lugu, aga enamasti me sellele ei mõtle. Õnneks aga pole telefoni puhastamine kosmoseteadus, kuid ka siin on oma nipid ja trikid, mida tasub silmas pidada.

Kui tihti?

Esimese asjana võiks mõelda puhastustsükli tihedusele. Mikroobide ja lihtsalt mustusega efektiivseks võitlemiseks jääb päris kindlasti vaid ühest korrast aastas väheks. Sõltumata kasutaja tööst ja elukommetest. Ideaalis võiks bakteritega võidelda näiteks korra nädalas, tavapärasest mustusest võib aga telefoni vabastastada vastavalt olukorrale. Need, kes näiteks näppudega söövad, võiksid seda teha märgatavalt tihemini, kui nuga ja kahvlit kasutavad kontoriametnikud. Kindlasti tasub telefonile viisakam ilme anda enne igat tähtsamat kohtumist. Olgu see siis tööalane või romantiline, räpane telefon kasutajast head ja usaldusväärset muljet ei jäta.

Millega?

Nutitelefonide uhkete ekraanide puhastamisel tasub ahvatlusest hoolimata vältida ammoniaaki sisaldavaid aknapesuvahendeid, mis pikemas perspektiivis mõjuvad ekraanile halvasti. Nende asemel on saadaval laias valikus erinevaid vedelikke, mis mõeldud arvutiekraanide puhastamiseks. Sellised alkoholi sisaldavad vedelikud sobivad suurepäraselt nii telefoniekraani puhastamiseks, kui ka telefoni üldiseks desinfitseerimiseks. Samas ei pea leppima poes saadaval olevate puhastusvahenditega, vaid neid võib ka ise valmis tempida. Piisab kui on käepärast piisavalt isopropüülalkoholi ning puhast vett, mida tuleb segada vahekorras 3/5 vett ja 2/5 alkoholi.

Telefoni puhastamisel tasub vältida paberit (isegi niisket), milles sisalduvad kiud võivad telefoniekraani siiski kriipida.

Selle asemel tuleks eelistada mikrofiiberkangast lapikest, mida võib saada nii tehnika- kui ka optikapoodidest.

Telefoni ühendusportide ja kõlarite puhastamiseks tuleb kasutada balloonides müüdavat suruõhku, igasuguste orkide ja orade kasutamisel tuleb ilmutada äärmist ettevaatust, et õrnu ja hinnalisi detaile mitte kahjustada.

Juhul kui sa aga eelistad bakterite hävitamiseks midagi sama kõrgtehnoloogilist nagu su telefon, nuhvel või tahvel, siis tasub vaadata ultravioletvalgust kasutavate seadmete poole nagu näiteks see SIIN. Ka neid seadmeid on saadaval suures valikus ning erinevate lisavõimalustega nagu näiteks telefoni desinfitseerimisega samaaegne laadimine.

Mida telefoni puhastamisel veel silmas pidada, loe juba lähemalt tehnoloogiaportaalist Digitark.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles