USA katsetab potentsiaalseks sõjaks Venemaaga hirmuäratavat superrelva (15)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lockheed Martini MLRS M270 raketipatarei, mida võib-olla kasutatakse tulevikus kineetiliste lõhkepeade väljastamiseks.
Lockheed Martini MLRS M270 raketipatarei, mida võib-olla kasutatakse tulevikus kineetiliste lõhkepeade väljastamiseks. Foto: Lockheed Martin

Ühendriikide armee tahab luua volframist kineetilised lõhkepead, mis lendaks kolmekordse ülehelikiirusega, hävitades kõik enda teel. 

Nii USA kui Venemaa on katsetanud potentsiaalseks sõjaks üksteisega hävitavaid superrelvi, mille sarnaseid pole lahinguväljadel kunagi enne nähtud, kirjutab Defense One. Venemaa arsenalis on väiksed taktikalised tuumalõhkepead, mida üritatakse teha üha väiksemaks. Sellele vastukaaluks tahab USA luua Kinetic Energy Projectile (KEP) lõhkepead, mida katsetati esimest korda 2013. aastal. 

KEP kujutab endast volframkestas lõhkelaengut, mis liiguks oma sihtmärgi poole kolmekordse ülehelikiirusega. «Võtke seda kui suurt haavlipüssi padrunit, mis liigub Mach 3 - Mach 6 kiirustel,» ütles kindralmajor William Hix paar nädalat tagasi toimunud Booz Allen Hamiltoni energiakonverentsil. 

Lawrence Livermore'i labori relvaprogrammide juht Randy Simpson selgitas, et nii suurel kiirusel liikuv objekt tekitab juba üksinda kokkupõrkel palju rohkem energiat kui lõhkelaeng, mida ta kannab. «Lawrence on selle nii disaininud, et võimalikult vähesed asjad suudaks selle üle elada,» ütles Hix. «Kui sa oled raske soomusega tankis, siis sa võib-olla jääd ellu, aga su tank on ikka omadega läbi. Kõik, mis on vähem turvistatud, sureb täielikult.»

Kindral rõhutas muidugi, et tehnoloogia on alles kontseptsioonifaasis ning mingit reaalset programmi pole veel algatatud. Kineetilise mürsu platvormina pakkus Hix välja Lockheed Martini M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) taktikalise raketisüsteemi.

2013 oktoobris kinnitas USA õhuvägi Hollomani sõjaväebaasis, New Mexicos katsemürsu spetsiaalse «kelgu» külge monorelss-testirajal, proovides kätte saada Mach 3 kiirust. Katse oli edukas, näidates, et disain töötas ning ühtlasi said arendajad väärtusliku simulatsiooniinfot.

Tekib küsimus, miks tahavad täpsusrelvadega harjunud ameeriklased panna miljardeid dollareid nii vähe juhitavasse relva? Vastuseks on loomulikult venelaste taktikalised tuumarelvad. «Venelased on oma väiksed tuumarelvad alles hoidnud, meie ei ole,» ütles Hix. Kinnitamata andmetel on venelastel 2000 - 5000 taktikalist tuumarelva.

Potomaci Instituudi juht Philip Karber ütles, et venelased pingutavad kõvasti, et arendada välja üha väiksemaid, alla kilotonniseid minituumalõhkepäid ning panevad sinna alla ka palju raha. Eesmärgiks on tulistada tuumalõhkepeadega mürske välja suurtükkidest ja isegi 152-millimeetristest tankikahuritest. 

«Venelased on teatanud, et nende Armata tanki järglane hakkab kasutama 152 mm kahurit, millega saaks tulistada tuumalõhkepeadega rakette. Nad plaanivad sõna otseses mõttes ehitada tuumatanki,» hoiatas Karber. 

Hollomani õhuväebaasi «kelgurada», millel kineetilist lõhkepead katsetati.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles