Video: 4D printimine lisab toodetele veel ühe dimensiooni

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Uus printimistehnoloogia suudab minutitega toota keerukaid temperatuuritundlikke materjale, mis sooja käes avanevad või ennast kokku pakivad, vahendab New Scientist.

4D printimine on tehnoloogia, mille käigus prinditakse 3D printeriga erinevaid vorme, mis siis soojuse, valguse või teiste tegurite mõjul oma kuju muudavad. Enamasti on see aga väga töömahukas ja keeruline protsess, millele ei ole seni konkreetseid rakendusi leitud.

Nüüd on aga grupp Singapuri Tehnoloogia ja Disaini Ülikooli teadlasi loonud uudse tehnoloogia, mille abil on 4D objektide printimine oluliselt kiirem ja efektiivsem. Kasutades tavalist 3D printerit ja soojust, suutsid nad luua näiteks avanevate õielehtedega lille, lapiku tähekujulise vormi, mis sooja mõjul kupliks muundub, ja palju muud.

Kõik sellised vormid koosnevad sitkest polümeerist ribadest, mille üks pool on aga kaetud nn elastomeeriga ehk siis elastsete omadustega polümeeriga. Temperatuuri muutumisele reageerivad need kaks komponenti erinevalt ja nii tekibki võimalus temperatuuri mõjul ribasid liigutama panna.

Samas on tehnoloogia praegu veel piiratud vaid ühe soojendamistsükliga, pärast mida jääb prinditud vormide kuju seisma ega muutu enam. Samas näevad teadlased siin siiski olulisi rakendusi näiteks meditsiini vallas – kui suuta väga täpselt ära määrata see temperatuurivahemik, milles ribad liigutama hakkavad, võib see saada aluseks väga täpsetele ravimitele, mis avanevad vaid palaviku korral või põletike kolletes. Argisema rakendusena tuuakse välja võimalus luua tihedalt kokku pakitud mööblit, mis «avaneks» temperatuuri mõjul. Kujutage ise ette – ostate ajamööbli, mis mahub auto pagasiruumi, tõstate selle kodus korraks sauna ja toote siis välja terved lauad ja toolid.

Et anda aimu tehnoloogia olemasolevatest võimalustest avaldasid teadlased ka alljärgneva video.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles