Maailma julgeoleku muutuvad värvid: USA tankid saavad kõrbekollase asemel rohelise kuue (8)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline M1A2 Abrams tank
Roheline M1A2 Abrams tank Foto: MICHAEL DALDER, SCANPIX

Ida-Euroopasse paigutatud USA neljanda jalaväediviisi kolmas soomusbrigaad hakkab oma võitlusmasinaid roheliseks värvima, sest praeguses julgeolekukliimas nii pea siit lahkumist oodata ei ole. 

Kõrbekollane torkab Ida-Euroopa metsades, sealhulgas Eestis väga hästi silma - seda isegi siis kui seda üritatakse varjata roheliste kamuflaaž-võrkudega. Nii on otsustanud NATO idaserva liitlasi kindlustav USA soomusbrigaad lõpuks kohalike oludega kohaneda ning mitte olla konflikti korral vene tankitõrjerelvadele suur kollane märklaud. 

Kolmas soomusbrigaad, kelle vahetus kestab septembrini, värvib üle kõik oma 400 M1A2 Abrams tanki, Bradley jalaväe lahingumasinat ning M109A6 Paladin liikursuurtükki, kirjutab Army Times.

Värvimises ei ole midagi keerulist, kuid protsess ei ole samas nii lihtne kui esmapilgul võiks mõelda. Igat sõidukit tuleb survepesta, 12 tundi kuivatada, 12 tundi värvida ja siis lasta värvil veel 12 tundi kuivada ka. Seda protsessi tuleb korrata sadu kordi, et kõik masinad värvitud saaks. Värvimise ajanõudlikus on ka põhjuseks, miks väga tiheda graafikuga brigaad ei ole seda veel siiani teinud.

«Meie töötempo on siiani olnud nii suur, et me lihtsalt ei ole jõudnud seda teha,» ütles brigaadi esimese pataljoni B-kompanii juht kapten James England. «Meil on põhimõtteliselt olnud üks intensiivne õppus teise järel, jättes kõigeks muuks väga vähe aega.»

«Me oleme alati oma tanke kamuflaažiga katnud,» ütles England. «Siia tulles kasutasime võrke, et vähendada kõrbekollase silmapaistvust, kuid nüüd oleme otsustanud minna sammu kaugemale ja rohelise värvi peale panna.» Kapteni sõnul võtab värvimine aega kolm päeva. 

Kui brigaadi vahetus septembris lõppeb, viiakse varustus koju ning roheline värv pestakse maha. Küll aga tuleb neid välja vahetama uus brigaad, kes värvib tõenäoliselt oma masinad samuti roheliseks. 

Venemaal on tuhandeid tanke ning raske soomus on Ida-Euroopas NATO vägede üheks suurimaks nõrkuseks. RAND korporatsiooni poolt läbi viidud uuring näitas, et Venemaa rünnaku kohal ei suudaks Baltiriikidesse toodud kerged NATO kiirreageerimisüksused hoida tagasi Vene armee massilist pealetungi. Just selle pärast on tankide kohalolek niivõrd oluline, kirjutab War is Boring. 

Olenemata sellest, et tänapäeva tankitõrjerelvad muutuvad üha arenenumaks ja ohtlikumaks, on tank endiselt oma mobiilsuse ja raske relvastuse kombinatsiooni pärast üks kõige olulisemaid elemente modernsel lahinguväljal. Isegi Iisrael, kes kaotas kümneid tanke 2006. aasta Liibanoni sõja ajal, rõhutas tankide olulisust oma sõjaväe doktriinis.

Hezbollah'i hästi treenitud väiksed üksused tekitasid oma tankitõrjerakettidega Iisraeli Merkava tankidele suuri kahjusid, rünnates alati ootamatutest varitsustest, seejärel põgenedes. Hiljem süüdistas Iisrael oma kadudes väheseid kogemusi suurel skaalal tankisõja pidamises, kuid tanke peeti endiselt vägagi relevantseks.

Tänapäeva tankid on haavatavamad kui kunagi varem, kuid nad on endiselt paremad kui ükskõik, mis teised sõidukid ühes kindlas funktsioonis: nad sunnivad vastast reageerima. Tankidel on tugev kohalolu ja jõu projektsioon, mis on väga hea sundimaks varjatud vaenlast (ka neid, kellel on tankitõrjerelvad) oma positsiooni vahetama, paljastades nii nende asukoha ja olemasolu. 

Just tanki jõu projektsiooniga üritab USA näidata Alliansi idatiival Venemaale, et NATO on siin võimeline tugevalt reageerima. Võimalikult suur heidutus annab ka kõige parema lootuse selleks, et need rohelised tankid ei peaks mitte kunagi lahingut nägema. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles