Galerii: Norra Jegertroppen on maailma ainus üleni naistest koosnev sõjaväe eriüksus (8)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Norra Jegertroppen või «jääger-väelased» on praeguse seisuga maailma ainus naistest koosnev sõjaväe eriüksus, mis loodi operatsioonide jaoks, mida saavad läbi viia ainult naised. 

Norra on olnud naiste kaasamises sõjaväkke üks kõige innovatiivsemaid riike maailmas, lubades naisi kõigile sõjaväe positsioonidele juba alates 1980-ndatest aastatest saadik. Eelmisel aastal sai Norra ka esimeseks NATO riigiks, mis seadis sisse kohustusliku ajateenistuse naistele.

Kõige suurem samm edasi astuti aga 2014 kui loodi üleni naistest koosnev sõjaväe eriüksus. Vajadus taolise eriüksuse loomiseks tuli sellest, et riikides nagu Afganistan ei lubatud meessoost sõduritel suhelda kohalike naistega, kirjutab NBC. See lõikas põhimõtteliselt pool populatsioonist luureinfo kogumisel ära. 

«Kui Norra saatis oma väed Afganistani, saime kohe aru, et meil on vaja rohkem naissõdureid,» ütles Norra erivägede juht, kolonel Frode Kristofferson. «Eriti oli meil neid vaja majade läbi otsimisel, et keegi tegeleks naiste ja lastega.»

Jegertroppen ka naissõdurite treenimiseks. 

«Üleni naistest koosneva üksuse eeliseks on see, et me saame luua spetsiaalselt kohandatud programmi ja värbamise naistele,» ütles Kristofferson, lisades, et aasta kestva kursuse lõpetanud naised on vähemalt sama head kui nende meessoost kolleegid. 

Üksuse liikme, 22-aastase Tonje sõnul näitab Jegertroppen, et naised saavad hakkama täpselt sama tööga, millega mehed. «Me kanname seljas poistega sama raskust, me teeme samasid asju,» ütles sõdur, kelle perekonnanime ei tohi reeglite järgi avaldada. 

Oslost kusagil 160. kilomeetri kaugusel asuvas Terningmoen'i baasis harjutavad naisväelased muuhulgas lennukitelt langevarjuga alla hüppamist, tundras suusatamist, metsikus looduses navigeerimist ja linnalahinguid. Kantav varustus koos relvaga kaalub üle 45 kilo. «Kuna ma olen kõige väiksem, siis ma kannan peaaegu oma keharaskuse jagu kaalu,» ütles Tonje. 

Selleks, et ainuüksi üksusesse kvalifitseeruda peavad kandidaadid suutma joosta alla 52 minutiga umbes 6 kilomeetrit, kandes samal ajal 27 kilo raskust. Mehed peavad võrdluseks suutma sama teha 3 minutit kiiremini, 49 minutiga. 

Tonje, kes kasvas 30 000 elanikuga linnas, ütles, et teda on sõjavägi huvitanud juba lapsest saadik. «Ma teadsin, et ma tahan teha kõige raskemat ja karmimat tööd, mida sõjaväel pakkuda on,» ütles noor naine. «Jegertroppen oli justkui minu jaoks loodud.»

20. aastane Mari liitus väega, et käia oma vanaisa jälgedes. «Ma usun, et me muutume üha paremaks ja jõuame varsti poistele järgi,» ütles sõdur. 

Ka üksuse komandöride sõnul on Jegertroppen teistele eriüksustele järgi jõudmas ning hiljutisel õppusel lasid osad naised juba täpsemini kui mõned mehed, ütles treeningprogrammi juhtiv kapten Ole Vidar.

«Tüdrukute pidev areng paneb ka poisse rohkem pingutama, et neid ei ületataks,» lisas Vidar. 

Praeguse seisuga saab Jegertroppen 300 avaldussoovi aastas, mis on viinud sisseastumiskatsete taseme tõstmiseni. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles